Poslije 2017. žalbe pred Rezudualnim mehanizmom

Žalbeni postupci u predmetima Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić odvijaće se pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne krivične sudove, pošto Haški tribunal sredinom 2017. godine završava s radom.

Svijet 29.04.2014 | 14:53
Poslije 2017. žalbe pred Rezudualnim mehanizmom

To je izjavio glavni tužilac Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc uoči majskog izveštaja
o završetku rada tog suda, koji će podneti Savetu bezbednosti UN.On je podsetio da Izveštaj o završetku rada podnosi Savetu bezbednosti dvaput godišnje, a pre toga odlazi u radne posete zemljama bivše Jugoslavije.

"Cilj poseta je da se razgovara o saradnji tih zemalja s Tužilaštvom Tribunala i o procesuiranju predmeta ratnih zločina od pravosudnih organa u regiji", kazao je Bramerc za agenciju Fena i dodao da još radi
na sadašnjoj proceni izveštaja koji će predstaviti u UN u prvoj nedelji juna.

Tokom nedavne posete Sarajevu, koja je bila u kontekstu pripreme izveštaja, Bramerc, iako je bilo predviđeno, nije razgovarao sa članovima Predsedništva i s glavnim tužiocem BiH.On objašnjava da je glavni tužilac BiH Goran Salihović bio odsutan, da je razgovarao o predmetima druge kategorije s nekoliko tužilaca, kao i da je sastanak u Predsedništvu BiH otkazan jer ni članovi tog tela nisu bili u Sarajevu.

Istakao je da se sastao s predstavnicima nekoliko udruženja žrtava s kojima je razgovarao o sporoj implementaciji nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Međunarodni krivični sud za
bivšu Jugoslaviju tokom više od dve decenije rada podigao je optužnice protiv 161 osobe, a presude su izrečene protiv 87 osoba.

Na zatvorske kazne je osuđeno 69 osoba.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gledano sa strane

29.04.2014 17:35

Da. Cilj osvog Suda je ostvaren, osuđeni su su Srbi za zločine, a oslobođeni od krivice MZ i svi drugi koji su čenili zločina nad Srbima. Samo po tome, po n e p r a v d i, pamtiće se se ovaj sud.

ODGOVORITE