Нове тајне из живота нацистичког диктатора

Елизабет Каламер, Аустријанка која је радила као служавка у Хитлеровој кући у Баварској, прекинула је ћутање после 71 године и описала како је изгледао живот на имању Бергхоф када је нацистички диктатор био у кући.

Свијет 29.04.2014 | 09:40
Нове тајне из живота нацистичког диктатора

Ова жена, која данас има 89 година, открива да је Хитлерова љубавница Ева Браун, коју је особље поздрављало са “Хајл, моја дамо”, водила домаћинство и да је послуга знала да Хитлер има проблема са слезином, због чега је морао да се придржава строге дијете.

Хитлера су, међутим, често мучили поноћни напади глади. После разговора с гостима, који су трајали до дубоко у ноћ, одлазио је у кухињу да се слади “фиреровим колачем”, направљеним специјално за њега, као и разним другим посластицама, и ретко је устајао пре два по подне.
 
Елизабет Каламер је почела да ради у Хитлеровој кући код Берхтесгадена 1943. године, након што се јавила на оглас у локалном листу: “Тражи се слушкиња. Локација: Бергхоф на Оберзалцбергу.”
 
Тада није знала да ће јој послодавац бити Хитлер. Мајка ју је молила да не иде, али је тинејџерки нешто говорило да не сме да одбије понуду.
 
“Кућа је била пуна гостију и одједном се појавио фирер”, испричала је она.

Убрзо је схватила да “у његовом присуству не сме ни да мисли, а камоли да говори”. Особљу је било забрањено да прича о њему иза његових леђа, али њих то није спречавало да то ипак чине.

Од почетка је упозорена да би откривање било каквих детаља о Бергхофу за собом повукло строге последице. Елизабет је била једна од 22 девојке у служби и често је била у Хитлеровој близини, мада никада с њим није разговарала. Само су дугогодишњи чланови особља смели да му приђу и уђу у његове приватне просторије.
 
Елизабет је радила у вешерници, шила, чистила и кувала чај, који је Хитлер волео да пије из шољица произведених у фабрици порцелана “Нимфенбург”. Када је једном приликом разбила шољицу, кажњена је ускраћивањем слободних дана.
 
Услови живота у Бергхофу драстично су се разликовали од услова живота немачког и аустријског народа. Док је Елизабетина породица једва успевала да се прехрани, девојке у Бергхофу уживале су у свеже цеђеном соку од јабуке и најквалитетнијој храни.
 
Елизабет тврди да је “Ева Браун је увек била добра према мени. Понашала се као господарица куће, иако нису били венчани. Осмислила је наше униформе, а за Божић ми је поклонила вуну да иштрикам чарапе за војнике на фронту.”
 
Хитлер је наводно био опседнут филмом и имао је приватни биоскоп у Бергхофу. Слушкиње су могле да гледају нацистичке пропагандне филмове у којима је играла глумица и певачица Марика Рек. “Браунова је била опчињена Мариком Рек”, твди Елизабет.
 
Расположење у Бергхофу се променило јула 1944. након неуспелог атентата на Хитлера. Елизабет је ту радила скоро до краја рата, када су кућу бомбардовали савезници.

Коментари / 0

Оставите коментар