Nove tajne iz života nacističkog diktatora

Elizabet Kalamer, Austrijanka koja je radila kao služavka u Hitlerovoj kući u Bavarskoj, prekinula je ćutanje posle 71 godine i opisala kako je izgledao život na imanju Berghof kada je nacistički diktator bio u kući.

Svijet 29.04.2014 | 09:40
Nove tajne iz života nacističkog diktatora

Ova žena, koja danas ima 89 godina, otkriva da je Hitlerova ljubavnica Eva Braun, koju je osoblje pozdravljalo sa “Hajl, moja damo”, vodila domaćinstvo i da je posluga znala da Hitler ima problema sa slezinom, zbog čega je morao da se pridržava stroge dijete.

Hitlera su, međutim, često mučili ponoćni napadi gladi. Posle razgovora s gostima, koji su trajali do duboko u noć, odlazio je u kuhinju da se sladi “firerovim kolačem”, napravljenim specijalno za njega, kao i raznim drugim poslasticama, i retko je ustajao pre dva po podne.
 
Elizabet Kalamer je počela da radi u Hitlerovoj kući kod Berhtesgadena 1943. godine, nakon što se javila na oglas u lokalnom listu: “Traži se sluškinja. Lokacija: Berghof na Oberzalcbergu.”
 
Tada nije znala da će joj poslodavac biti Hitler. Majka ju je molila da ne ide, ali je tinejdžerki nešto govorilo da ne sme da odbije ponudu.
 
“Kuća je bila puna gostiju i odjednom se pojavio firer”, ispričala je ona.

Ubrzo je shvatila da “u njegovom prisustvu ne sme ni da misli, a kamoli da govori”. Osoblju je bilo zabranjeno da priča o njemu iza njegovih leđa, ali njih to nije sprečavalo da to ipak čine.

Od početka je upozorena da bi otkrivanje bilo kakvih detalja o Berghofu za sobom povuklo stroge posledice. Elizabet je bila jedna od 22 devojke u službi i često je bila u Hitlerovoj blizini, mada nikada s njim nije razgovarala. Samo su dugogodišnji članovi osoblja smeli da mu priđu i uđu u njegove privatne prostorije.
 
Elizabet je radila u vešernici, šila, čistila i kuvala čaj, koji je Hitler voleo da pije iz šoljica proizvedenih u fabrici porcelana “Nimfenburg”. Kada je jednom prilikom razbila šoljicu, kažnjena je uskraćivanjem slobodnih dana.
 
Uslovi života u Berghofu drastično su se razlikovali od uslova života nemačkog i austrijskog naroda. Dok je Elizabetina porodica jedva uspevala da se prehrani, devojke u Berghofu uživale su u sveže ceđenom soku od jabuke i najkvalitetnijoj hrani.
 
Elizabet tvrdi da je “Eva Braun je uvek bila dobra prema meni. Ponašala se kao gospodarica kuće, iako nisu bili venčani. Osmislila je naše uniforme, a za Božić mi je poklonila vunu da ištrikam čarape za vojnike na frontu.”
 
Hitler je navodno bio opsednut filmom i imao je privatni bioskop u Berghofu. Sluškinje su mogle da gledaju nacističke propagandne filmove u kojima je igrala glumica i pevačica Marika Rek. “Braunova je bila opčinjena Marikom Rek”, tvdi Elizabet.
 
Raspoloženje u Berghofu se promenilo jula 1944. nakon neuspelog atentata na Hitlera. Elizabet je tu radila skoro do kraja rata, kada su kuću bombardovali saveznici.

Komentari / 0

Ostavite komentar