Романић: Зашто приговори још нису ријешени?

Адвокат Милан Романић поново је у име породица жртава затражио од главног тужиоца БиХ Горана Салиховића
одговор на питање зашто још нису ријешени приговори поводом обавјештења да се обуставља истрага у случају "Добровољачка".

 

Република Српска 28.04.2014 | 18:59
Романић: Зашто приговори још нису ријешени?

Романић, правни заступник оштећених Богдане Томановић и Гордане Гвозденовић, рекао је да је данас
упутио четврту ургенцију Салиховићу ради рјешавања приговора оштећених породица у случају "Добровољачка".

Он је подсјетио да је 25. јануара 2012. године у име оштећених поднио приговор Канцеларији главног тужиоца БиХ поводом обавијести Тужилаштва БиХ од 23. јануара да се истрага у предмету "Добровољачка" обуставља.

"Како је од подношења приговора прошло двије године и три мјесеца, породице оштећених овим путем траже од главног тужиоца разуман одговор зашто приговори још нису ријешени", наводи Романић у
ургенцији.

Према његовим ријечима, породице, а и цијела јавност Републике Српске, као и свако добронамјеран грађанин БиХ зна зашто се толико енормно одуговлачи са рјешавањем ових приговора.

"То је зато да би се заштитио кривичне одговорности првоосумњичени Ејуп Ганић, за кога се БиХ толико заложила и приликом хапшења у Британији прије неколико година", истакао је Романић.

Он је подсјетио да се за заштиту Ганића заложио и бивши међународни тужилац Тужилаштва БиХ Филип Алкок.

"Ако желите бити имало објективни и поштовати законитост у раду Тужилаштва БиХ, а за шта се жестоко декларативно залажете, сазовите колегијум Тужилаштва и ријешите ове приговоре или мислите да још није сазрело вријеме за њихово рјешавање и да мајке погинулих могу још чекати док и оне саме не умру", закључио је Романић у ургенцији.

Тужилаштво БиХ донијело је 17. јануара 2012. године наредбу о обустављању истраге у случају "Добровољачка" против укупно 14 лица, међу којима Ејупа Ганића, Заима Бацковића и Јована Дивјака.

Истрагу је обуставио међународни тужилац Џуд Романо, који је тада обавијестио Министарство унутрашњих послова Републике Српске да само оштећена страна има право да поднесе притужбу, што су породице погинулих бораца и учиниле. Припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и "Зелених беретки", 2. и
3. маја 1992. године убили су 42, ранили 73, а заробили 215 војника ЈНА који су се мирно повлачили из Сарајева.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар