Romanić: Zašto prigovori još nisu riješeni?

Advokat Milan Romanić ponovo je u ime porodica žrtava zatražio od glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića
odgovor na pitanje zašto još nisu riješeni prigovori povodom obavještenja da se obustavlja istraga u slučaju "Dobrovoljačka".

 

Republika Srpska 28.04.2014 | 18:59
Romanić: Zašto prigovori još nisu riješeni?

Romanić, pravni zastupnik oštećenih Bogdane Tomanović i Gordane Gvozdenović, rekao je da je danas
uputio četvrtu urgenciju Salihoviću radi rješavanja prigovora oštećenih porodica u slučaju "Dobrovoljačka".

On je podsjetio da je 25. januara 2012. godine u ime oštećenih podnio prigovor Kancelariji glavnog tužioca BiH povodom obavijesti Tužilaštva BiH od 23. januara da se istraga u predmetu "Dobrovoljačka" obustavlja.

"Kako je od podnošenja prigovora prošlo dvije godine i tri mjeseca, porodice oštećenih ovim putem traže od glavnog tužioca razuman odgovor zašto prigovori još nisu riješeni", navodi Romanić u
urgenciji.

Prema njegovim riječima, porodice, a i cijela javnost Republike Srpske, kao i svako dobronamjeran građanin BiH zna zašto se toliko enormno odugovlači sa rješavanjem ovih prigovora.

"To je zato da bi se zaštitio krivične odgovornosti prvoosumnjičeni Ejup Ganić, za koga se BiH toliko založila i prilikom hapšenja u Britaniji prije nekoliko godina", istakao je Romanić.

On je podsjetio da se za zaštitu Ganića založio i bivši međunarodni tužilac Tužilaštva BiH Filip Alkok.

"Ako želite biti imalo objektivni i poštovati zakonitost u radu Tužilaštva BiH, a za šta se žestoko deklarativno zalažete, sazovite kolegijum Tužilaštva i riješite ove prigovore ili mislite da još nije sazrelo vrijeme za njihovo rješavanje i da majke poginulih mogu još čekati dok i one same ne umru", zaključio je Romanić u urgenciji.

Tužilaštvo BiH donijelo je 17. januara 2012. godine naredbu o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv ukupno 14 lica, među kojima Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka.

Istragu je obustavio međunarodni tužilac Džud Romano, koji je tada obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da samo oštećena strana ima pravo da podnese pritužbu, što su porodice poginulih boraca i učinile. Pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki", 2. i
3. maja 1992. godine ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika JNA koji su se mirno povlačili iz Sarajeva.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar