Италија се опрашта од Бошкова

Медији и спортски радници у Италији данас се опраштају од Вујадина Бошкова, једног од највећих тренера на Апенинском полуострву посљедњих 30 година.

Фудбал 28.04.2014 | 18:25
Италија се опрашта од Бошкова

Најтиражнији спортски лист у Италији Газета дело Спорт је на свом сајту посветила посебну рубрику под насловом - Циао Вуја, док је у Корјиере дело Спорту изашао велики текст под насловом - Адио Вујадин Босков.

"Фудбалска породица остала је без једног важног члана. Вујадин Бошков је био велики човјек и стручњак. Био је успјешан, интелигентан и са добрим смислом за хумор. Још се сјећам дана када сам дебитовао. Како то да заборавим? Хвала му што ми је пружио шансу. Вјерујем да ће сад са неба да се смије и гледа на нас", рекао је легендарни капитен Роме, Франческо Тоти.

"Тада смо играли фудбал без брига. Били смо слободни. Можда нисмо били најталентованија екипа, али нас је Вујадин сваки дан подсјећао да смо ништа без тимског рада. Сада то дјелује потпуно нормално, али тада сам био клинац".

"Научио сам важну лекцију. Хвала му на свему. Захваљујући њему имао сам дивну младост. Жао ми је његове породице, вјерујем да је сада у рају. Ако га добро познајем, тамо се сада већ смије", поручио је из Истанбула тренер Галатасараја, Роберто Манћини.

"Помјерао је све границе, био на врху, чак и изнад облака. Здраво, велики Вујо. Јединствен и оригиналан, Вујадин Бошков, господар фудбала, учитељ живота", пише на службеној интернет страници Сампдорије, једног од бројних клубова које је Бошков тренирао.

Вујадин Бошков је играчку каријеру почео у Војводини за коју је играо од 1946. до 1960. године када је прешао у Сампдорију. Послије једне сезоне у Сампи играо је још три у швајцарском Јанг Бојсу гдје је завршио играчку и почео тренерску каријеру.

Седам година је био тренер Војводине, а поред бројних европских клубова које је тренирао издвајају се Реал Мадрид, Сампдориа, Наполи, Рома, Фајеноорд, а у три наврата је био и селектор репрезентације Југославије.

Титуле државног првака освајао је у Југославији и Шпанији, а са Сампдоријом је 1990. освојио тадашњи Куп побједника купова. Вујадин Бошков ће бити сахрањен у Новом Саду у сриједу.

Коментари / 0

Оставите коментар