Italija se oprašta od Boškova

Mediji i sportski radnici u Italiji danas se opraštaju od Vujadina Boškova, jednog od najvećih trenera na Apeninskom poluostrvu posljednjih 30 godina.

Fudbal 28.04.2014 | 18:25
Italija se oprašta od Boškova

Najtiražniji sportski list u Italiji Gazeta delo Sport je na svom sajtu posvetila posebnu rubriku pod naslovom - Ciao Vuja, dok je u Korjiere delo Sportu izašao veliki tekst pod naslovom - Adio Vujadin Boskov.

"Fudbalska porodica ostala je bez jednog važnog člana. Vujadin Boškov je bio veliki čovjek i stručnjak. Bio je uspješan, inteligentan i sa dobrim smislom za humor. Još se sjećam dana kada sam debitovao. Kako to da zaboravim? Hvala mu što mi je pružio šansu. Vjerujem da će sad sa neba da se smije i gleda na nas", rekao je legendarni kapiten Rome, Frančesko Toti.

"Tada smo igrali fudbal bez briga. Bili smo slobodni. Možda nismo bili najtalentovanija ekipa, ali nas je Vujadin svaki dan podsjećao da smo ništa bez timskog rada. Sada to djeluje potpuno normalno, ali tada sam bio klinac".

"Naučio sam važnu lekciju. Hvala mu na svemu. Zahvaljujući njemu imao sam divnu mladost. Žao mi je njegove porodice, vjerujem da je sada u raju. Ako ga dobro poznajem, tamo se sada već smije", poručio je iz Istanbula trener Galatasaraja, Roberto Manćini.

"Pomjerao je sve granice, bio na vrhu, čak i iznad oblaka. Zdravo, veliki Vujo. Jedinstven i originalan, Vujadin Boškov, gospodar fudbala, učitelj života", piše na službenoj internet stranici Sampdorije, jednog od brojnih klubova koje je Boškov trenirao.

Vujadin Boškov je igračku karijeru počeo u Vojvodini za koju je igrao od 1946. do 1960. godine kada je prešao u Sampdoriju. Poslije jedne sezone u Sampi igrao je još tri u švajcarskom Jang Bojsu gdje je završio igračku i počeo trenersku karijeru.

Sedam godina je bio trener Vojvodine, a pored brojnih evropskih klubova koje je trenirao izdvajaju se Real Madrid, Sampdoria, Napoli, Roma, Fajenoord, a u tri navrata je bio i selektor reprezentacije Jugoslavije.

Titule državnog prvaka osvajao je u Jugoslaviji i Španiji, a sa Sampdorijom je 1990. osvojio tadašnji Kup pobjednika kupova. Vujadin Boškov će biti sahranjen u Novom Sadu u srijedu.

Komentari / 0

Ostavite komentar