Радници у Републици Српској без заштите на раду? (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је прошле године на раду погинуло шест лица, што је много мање у односу на 2012. годину, те да је смањен и број тежих повреда, којих је било 22.

Република Српска 28.04.2014 | 17:23
Радници у Републици Српској без заштите на раду? (ВИДЕО)

Питање је, међутим, колико послодавци заиста поштују законске одредбе и какве су санкције предвиђене за непоштовање адекватне заштите на раду.

Доношењем Закона о заштити на раду 2008. године, Република Српска је направила крупан искорак по питању безбједности и заштите здравља на раду, чиме смо прихватили европске тековине у овој области, тврди министар поводом Свјетског дана безбједности и здравља на раду. 

На тврдње синдиката да половина привредних субјеката у Српској нема акт о заштити на раду, Ђокић је
поручио да синдикат треба да именује та предузећа, правне субјекте или физичка лица, да би инспекцијски органи предузели законом предвиђене мјере. 

Директор Института за заштиту и екологију Републике Српске Предраг Илић нагласио је да сва радна мјеста у Српској морају бити сигурна, те да послодавци за свако радно мјесто морају имати акт о процјени ризика. 

Главни републички инспектор рада, Чедо Рисовић, нагласио је да је инспекција у прошлој години обавила 6.160 прегледа и издала хиљаду прекршајних налога у вриједности 1,2 милиона КМ. 

У Унији удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић се не слажу са тврдњама синдиката да половина послодаваца нема акт о процјени ризика на радном мјесту, истичући да када је ријеч о приватним субјектима, тај акт има њих више од 90 одсто. 

Гледано по секторима, најугроженији радници су у металној индустрији, рударству и здравству, али ризична професија је и новинарска.

БН ТВ