Radnici u Republici Srpskoj bez zaštite na radu? (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je prošle godine na radu poginulo šest lica, što je mnogo manje u odnosu na 2012. godinu, te da je smanjen i broj težih povreda, kojih je bilo 22.

Republika Srpska 28.04.2014 | 17:23
Radnici u Republici Srpskoj bez zaštite na radu? (VIDEO)

Pitanje je, međutim, koliko poslodavci zaista poštuju zakonske odredbe i kakve su sankcije predviđene za nepoštovanje adekvatne zaštite na radu.

Donošenjem Zakona o zaštiti na radu 2008. godine, Republika Srpska je napravila krupan iskorak po pitanju bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu, čime smo prihvatili evropske tekovine u ovoj oblasti, tvrdi ministar povodom Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu. 

Na tvrdnje sindikata da polovina privrednih subjekata u Srpskoj nema akt o zaštiti na radu, Đokić je
poručio da sindikat treba da imenuje ta preduzeća, pravne subjekte ili fizička lica, da bi inspekcijski organi preduzeli zakonom predviđene mjere. 

Direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske Predrag Ilić naglasio je da sva radna mjesta u Srpskoj moraju biti sigurna, te da poslodavci za svako radno mjesto moraju imati akt o procjeni rizika. 

Glavni republički inspektor rada, Čedo Risović, naglasio je da je inspekcija u prošloj godini obavila 6.160 pregleda i izdala hiljadu prekršajnih naloga u vrijednosti 1,2 miliona KM. 

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić se ne slažu sa tvrdnjama sindikata da polovina poslodavaca nema akt o procjeni rizika na radnom mjestu, ističući da kada je riječ o privatnim subjektima, taj akt ima njih više od 90 odsto. 

Gledano po sektorima, najugroženiji radnici su u metalnoj industriji, rudarstvu i zdravstvu, ali rizična profesija je i novinarska.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pero

28.04.2014 17:55

Ja ovog mudrova, pored toliko zaposlenih u ministarstvu rada i ispekcijskih sluzbi, neko mora iz drugih institucija da njima prijavi nepravilnosti da bi oni nesto radili. A sta rade ako im niko nista ne prijavi? Budalastina.

ODGOVORITE