Негативан став према ММФ-у

Представници синдиката из земаља југоисточне Европе имају негативан став према Међународном
монетарном фонду /ММФ/ и не прихватају реформе које се односе на социјална права, изјавила је предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

 

Република Српска 28.04.2014 | 18:00
Негативан став према ММФ-у

Она је у паузи ванредног састанка о политици међународних финансијских институција који се одржава у
Скопљу, рекла да су учесници током данашњег скупа апострофирали одговор међународних финансијских институција на економску кризу и улогу ММФ-а у земљама југоисточне Европе од 2008. године до данас.

"Став ММФ-а је дерегулација тржишта рада, што за посљедицу има смањење социјалних права, штедњу преко радника, односно грађана земље са којом ова финансијска институција има аранжман, а под мотом да треба подићи продуктивност и раст", сматра Мишићева.

Она је подсјетила да је за синдикат неприхватљиво да се продуктивност и раст везују за дерегулацију
тржишта рада, односно да путем ових политика ММФ-а јача капитал и да се ствара амбијент за јачање капитала, а смањење радничких права.

"Одговори међународних финансијских институција на кризу се и даље базирају на штедњи и дерегулацији тржишта рада. Синдикати су се сложили да ММФ у својим политикама мора промовисати побољшање синдикалних права, социјалну заштиту, те укидање режима паушалног опорезивања", истакла је Мишићева.

Према њеним ријечима, ММФ треба осигурати да се консултације са синдикатима на националном нивоу заврше прије финализирања кредита. Она је поновила да су захтјеви ММФ-а према БиХ за синдикат неприхватљиви, те да их никада неће прихватити. Мишићева је истакла да ће закључци са састанка у Скопљу бити достављени владама земаља чији синдикати учествују у раду скупа и ММФ-у, а представљаће и дио синдикалних политика које ће синдикати градити са својим социјалним партнерима.

Ванредном састанку, осим лидера синдиката из региона и представника Међународне конфедерације синдиката, присуствује и Петер Баквис, који је најдиректнија спона између ММФ-а и Међународне
конфедерације синдиката.

Састанак је организован на  иницијативу лидера синдиката земаља југоисточне Европе, а организатор је Паневропски регионални савјет и канцеларија Међународне конфедерације синдиката из Вашингтона.



Коментари / 2

Оставите коментар
Name

борац РС

28.04.2014 18:38

додик је залозио Електропривреду за руски кредит, ММФ висе и није вазан, а та твоја изјава је коју ни ти сама не разумијес не знаци ниста осим наруцене изјаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.04.2014 20:54

Буди искрена према радницима које, наводно, представљас и реци колика су ти мјесецна примања, колике дневнице си добила за овај излет и ко те послао на излет?

ОДГОВОРИТЕ