Negativan stav prema MMF-u

Predstavnici sindikata iz zemalja jugoistočne Evrope imaju negativan stav prema Međunarodnom
monetarnom fondu /MMF/ i ne prihvataju reforme koje se odnose na socijalna prava, izjavila je predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

 

Republika Srpska 28.04.2014 | 18:00
Negativan stav prema MMF-u

Ona je u pauzi vanrednog sastanka o politici međunarodnih finansijskih institucija koji se održava u
Skoplju, rekla da su učesnici tokom današnjeg skupa apostrofirali odgovor međunarodnih finansijskih institucija na ekonomsku krizu i ulogu MMF-a u zemljama jugoistočne Evrope od 2008. godine do danas.

"Stav MMF-a je deregulacija tržišta rada, što za posljedicu ima smanjenje socijalnih prava, štednju preko radnika, odnosno građana zemlje sa kojom ova finansijska institucija ima aranžman, a pod motom da treba podići produktivnost i rast", smatra Mišićeva.

Ona je podsjetila da je za sindikat neprihvatljivo da se produktivnost i rast vezuju za deregulaciju
tržišta rada, odnosno da putem ovih politika MMF-a jača kapital i da se stvara ambijent za jačanje kapitala, a smanjenje radničkih prava.

"Odgovori međunarodnih finansijskih institucija na krizu se i dalje baziraju na štednji i deregulaciji tržišta rada. Sindikati su se složili da MMF u svojim politikama mora promovisati poboljšanje sindikalnih prava, socijalnu zaštitu, te ukidanje režima paušalnog oporezivanja", istakla je Mišićeva.

Prema njenim riječima, MMF treba osigurati da se konsultacije sa sindikatima na nacionalnom nivou završe prije finaliziranja kredita. Ona je ponovila da su zahtjevi MMF-a prema BiH za sindikat neprihvatljivi, te da ih nikada neće prihvatiti. Mišićeva je istakla da će zaključci sa sastanka u Skoplju biti dostavljeni vladama zemalja čiji sindikati učestvuju u radu skupa i MMF-u, a predstavljaće i dio sindikalnih politika koje će sindikati graditi sa svojim socijalnim partnerima.

Vanrednom sastanku, osim lidera sindikata iz regiona i predstavnika Međunarodne konfederacije sindikata, prisustvuje i Peter Bakvis, koji je najdirektnija spona između MMF-a i Međunarodne
konfederacije sindikata.

Sastanak je organizovan na  inicijativu lidera sindikata zemalja jugoistočne Evrope, a organizator je Panevropski regionalni savjet i kancelarija Međunarodne konfederacije sindikata iz Vašingtona.



Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

borac RS

28.04.2014 18:38

dodik je zalozio Elektroprivredu za ruski kredit, MMF vise i nije vazan, a ta tvoja izjava je koju ni ti sama ne razumijes ne znaci nista osim narucene izjave.

ODGOVORITE
Name

Istina

28.04.2014 20:54

Budi iskrena prema radnicima koje, navodno, predstavljas i reci kolika su ti mjesecna primanja, kolike dnevnice si dobila za ovaj izlet i ko te poslao na izlet?

ODGOVORITE