Закон о пребивалишту по стандардима ЕУ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да је Закон о пребивалишту Српске усаглашен и квалитетно направљен по моделима и стандардима који вриједе у ЕУ, те оцијенио да управо због тога нема реакције ЕУ коју су прижељкивали бошњачки политичари.

Република Српска 28.04.2014 | 10:50
Закон о пребивалишту по стандардима ЕУ

"Будући да парламент БиХ није могао обавити свој посао, а ми имамо негативно искуство са фиктивним пријавама пребивалишта, Република Српска је ушла у доношење свог акта. Тим више што је федерални Парламент усвојио још један закон који видимо као програм Коалиције `Први март", рекао је Радојичић.

Говорећи о ситуацији Федерацији БиХ, он је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, рекао да је успостављање платформашке Владе ФБиХ био погрешан чин ОХР-а, који је директно у томе учествовао, али и дијела међународне заједнице, те да је управо то довело до силних криза у ФБиХ.

Радојичић је напоменуо да, с друге стране, у Републици Српској у два мандата није било арбитрирања међународне заједнице и да су постајали јасна скупштинска већина и власт.

"Најлошија варијанта би била да, на примјер, заступници Коалиције `Први март` са 100.000 бирача арбитрирају код два завађена српска блока, а међу којима ниједан не би имао већину. То би био иделан терен за међународну заједницу да се укључи за арбитрирање. Надам се да до тога неће доћи", рекао је Радојичић.

Поводом предстојећих избора, Радојичић је подсјетио да СНСД, чији је потпредсједник, до сада није истакао никога као кандидата за члана Предсједништва БиХ, додајући да ће то бити ствар коалиционог споразума, јер СНСД на изборе намјерава наступити са ДНС-ом и СП-ом, с којима је у власти два мандата.

Радојичић је појаснио да актуелни члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић користи други мандат и да по Уставу више не може бити кандидат за члана Предсједништва БиХ.

"Сигурно је да то не могу бити ја, нити као кандидат за Предсједништво БиХ или Републике Српске, јер иста ствар вриједи за мањине у погледу могућности кандидовања за одређене дужности. Могу само у парламенте", рекао је Радојичић.

На питање како рјешити такозвано "хрватско питање" у БиХ, Радојичић је навео да у овом тренутку тешко ко може рећи шта Хрвати желе, да ли је то трећи ентитет, децентрализована БиХ, једна трећина власти на свим нивоима или спајање кантона.

"Било каква одлука у ФБиХ око избора два члана Предсједништва БиХ неминовно за собом вуче питање унутрашњег уређења овог ентитета. Ако стварате двије изборне јединице ви де факто прекрајате ФБиХ.

Чак и пондерисани избор води територијалном преуређењу", рекао је Радојичић.

Коментари / 0

Оставите коментар