Zakon o prebivalištu po standardima EU

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je Zakon o prebivalištu Srpske usaglašen i kvalitetno napravljen po modelima i standardima koji vrijede u EU, te ocijenio da upravo zbog toga nema reakcije EU koju su priželjkivali bošnjački političari.

Republika Srpska 28.04.2014 | 10:50
Zakon o prebivalištu po standardima EU

"Budući da parlament BiH nije mogao obaviti svoj posao, a mi imamo negativno iskustvo sa fiktivnim prijavama prebivališta, Republika Srpska je ušla u donošenje svog akta. Tim više što je federalni Parlament usvojio još jedan zakon koji vidimo kao program Koalicije `Prvi mart", rekao je Radojičić.

Govoreći o situaciji Federaciji BiH, on je za "Večernji list", izdanje za BiH, rekao da je uspostavljanje platformaške Vlade FBiH bio pogrešan čin OHR-a, koji je direktno u tome učestvovao, ali i dijela međunarodne zajednice, te da je upravo to dovelo do silnih kriza u FBiH.

Radojičić je napomenuo da, s druge strane, u Republici Srpskoj u dva mandata nije bilo arbitriranja međunarodne zajednice i da su postajali jasna skupštinska većina i vlast.

"Najlošija varijanta bi bila da, na primjer, zastupnici Koalicije `Prvi mart` sa 100.000 birača arbitriraju kod dva zavađena srpska bloka, a među kojima nijedan ne bi imao većinu. To bi bio idelan teren za međunarodnu zajednicu da se uključi za arbitriranje. Nadam se da do toga neće doći", rekao je Radojičić.

Povodom predstojećih izbora, Radojičić je podsjetio da SNSD, čiji je potpredsjednik, do sada nije istakao nikoga kao kandidata za člana Predsjedništva BiH, dodajući da će to biti stvar koalicionog sporazuma, jer SNSD na izbore namjerava nastupiti sa DNS-om i SP-om, s kojima je u vlasti dva mandata.

Radojičić je pojasnio da aktuelni član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović koristi drugi mandat i da po Ustavu više ne može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.

"Sigurno je da to ne mogu biti ja, niti kao kandidat za Predsjedništvo BiH ili Republike Srpske, jer ista stvar vrijedi za manjine u pogledu mogućnosti kandidovanja za određene dužnosti. Mogu samo u parlamente", rekao je Radojičić.

Na pitanje kako rješiti takozvano "hrvatsko pitanje" u BiH, Radojičić je naveo da u ovom trenutku teško ko može reći šta Hrvati žele, da li je to treći entitet, decentralizovana BiH, jedna trećina vlasti na svim nivoima ili spajanje kantona.

"Bilo kakva odluka u FBiH oko izbora dva člana Predsjedništva BiH neminovno za sobom vuče pitanje unutrašnjeg uređenja ovog entiteta. Ako stvarate dvije izborne jedinice vi de fakto prekrajate FBiH.

Čak i ponderisani izbor vodi teritorijalnom preuređenju", rekao je Radojičić.

Komentari / 0

Ostavite komentar