Милорад Новковић: Не постоји побуна због примања

ВТСВ, Суд и Тужилаштво БиХ недавно су се оштро успротивили усвајању новог закона о платама у правосуђу на нивоу БиХ, оцијенивши да би тиме била угрожена независност правосуђа и "правосуђе доведено у подређен однос институцијама извршне и законодавне власти у БиХ".

Република Српска 28.04.2014 | 18:34
Милорад Новковић: Не постоји побуна због примања

Новковић каже да ово није никаква побуна због примања, него легитимно изношење става.

Постоји Закон о платама у судским и правосудним институцијама на нивоу БиХ. Став Високог судског и тужилачког савјета БиХ је да се овај закон не мијења у цјелини, изузев у оним дијеловима по одлуци Уставног суда Босне и Херцеговине која се односи на право на накнаде на топли оброк, трошкове смјештаја и превоза.

“Независност правосуђа је много свеобухватнија него што су то примања запослених у правосуђу. Сваки носилац правосудне функције одговара за свој рад. Све судије и тужиоци су дужни да поступају према правилницима о оријентационим мјерилима и сви се оцјењују, изузев неколико носилаца правосудних функција", истакао је Новковић.

И додао : "У том правцу  од стране Високог судског и тужилачког савјета БиХ предложена измјена Закона о ВСТС-у БиХ како би комплетно сви носиоци правосудних функција у БиХ били обухваћени системом нормирања и оцјењивања. Ако извршна и законодавна власт, у што краћем року, усвоји предложене измјене и допуне закона, свакако да ће одговорност свих носилаца правосудних функција бити свеобухватна и потпуна, што није случај са другим институцијама у БиХ”,истакао је Новковић .


Тужилаштва у БиХ оспособљена су да до краја ове године процесуирају све старе предмете у вези с корупцијом и организованим криминалом, који су запримљени до почетка 2012. године, тврди Милорад Новковић, предсједник Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) БиХ.

Када је у питању процесуирање предмета приватизације, корупције и организованог криминала, тужиоци су у потпуности, као и досад, спремни и стручно оспособљени да процесуирају најтеже облике ових кривичних дјела, дакако уколико се ова кривична дјела појаве у тужилаштвима.

Број предмета гдје су поднесене пријаве до јануара 2012. године није велики у оној мјери како се то често представља у јавности. Тужилаштва су организована и оспособљена да до краја ове године те предмете процесуирају, истакао је Новковић.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар