Milorad Novković: Ne postoji pobuna zbog primanja

VTSV, Sud i Tužilaštvo BiH nedavno su se oštro usprotivili usvajanju novog zakona o platama u pravosuđu na nivou BiH, ocijenivši da bi time bila ugrožena nezavisnost pravosuđa i "pravosuđe dovedeno u podređen odnos institucijama izvršne i zakonodavne vlasti u BiH".

Republika Srpska 28.04.2014 | 18:34
Milorad Novković: Ne postoji pobuna zbog primanja

Novković kaže da ovo nije nikakva pobuna zbog primanja, nego legitimno iznošenje stava.

Postoji Zakon o platama u sudskim i pravosudnim institucijama na nivou BiH. Stav Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH je da se ovaj zakon ne mijenja u cjelini, izuzev u onim dijelovima po odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja se odnosi na pravo na naknade na topli obrok, troškove smještaja i prevoza.

“Nezavisnost pravosuđa je mnogo sveobuhvatnija nego što su to primanja zaposlenih u pravosuđu. Svaki nosilac pravosudne funkcije odgovara za svoj rad. Sve sudije i tužioci su dužni da postupaju prema pravilnicima o orijentacionim mjerilima i svi se ocjenjuju, izuzev nekoliko nosilaca pravosudnih funkcija", istakao je Novković.

I dodao : "U tom pravcu  od strane Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH predložena izmjena Zakona o VSTS-u BiH kako bi kompletno svi nosioci pravosudnih funkcija u BiH bili obuhvaćeni sistemom normiranja i ocjenjivanja. Ako izvršna i zakonodavna vlast, u što kraćem roku, usvoji predložene izmjene i dopune zakona, svakako da će odgovornost svih nosilaca pravosudnih funkcija biti sveobuhvatna i potpuna, što nije slučaj sa drugim institucijama u BiH”,istakao je Novković .


Tužilaštva u BiH osposobljena su da do kraja ove godine procesuiraju sve stare predmete u vezi s korupcijom i organizovanim kriminalom, koji su zaprimljeni do početka 2012. godine, tvrdi Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Kada je u pitanju procesuiranje predmeta privatizacije, korupcije i organizovanog kriminala, tužioci su u potpunosti, kao i dosad, spremni i stručno osposobljeni da procesuiraju najteže oblike ovih krivičnih djela, dakako ukoliko se ova krivična djela pojave u tužilaštvima.

Broj predmeta gdje su podnesene prijave do januara 2012. godine nije veliki u onoj mjeri kako se to često predstavlja u javnosti. Tužilaštva su organizovana i osposobljena da do kraja ove godine te predmete procesuiraju, istakao je Novković.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar