Најбоље кулинарске туре свијета

Било да је експериментисање у кухињи ваш хоби, или уживате у шетњама разнобојним пијацама у потрази за новим укусима, постоје туре које маме све заљубљенике у добру храну.У свету су све популарније туре на којима можете да научите припрему хране карактеристичне за дестинацију коју посећујете.

 

Путовања 28.04.2014 | 07:34
Најбоље кулинарске туре свијета

"Слатки живот" у Доломитима, Италија - Доломити су најпознатији по прелепим погледима на планине, зеленим долинама и селима која су као са разгледница. Међутим, они су и идеална кулинарска дестинација. Овде постоји тура која подразумева да сваког дана учите нешто ново о италијанским намирницама и начинима припреме.На пример, једног дана учите да правите домаћу тестенину, следећег обилазите винограде Алто Адиђе, затим шетате планинским стазама до колибе у којој се служи савршена штрудла, а "на своју руку" можете посетити Рифугио Франз Костнер, рустичну колибу у планинама Села где се уз савршен поглед, служи и савршено вино.

Пут до раја преко стомака, Француска - Ваша база на овој тури је хотел у замку из 14. века, Цхатеау де ла Барге, који се налази у срцу Бургундије. Врхунски кувари овде служе певца куваног у вину (цоq ау вин), бургундијску јунетину (бœуф Боургуигнон), цассоулет, јело из рерне сачињено од разноврсног меса и белог пасуља, и чувене Црêпе Сузетте, палачинке у специјалном сосу од поморанџе, путера и шећера. Наравно, све то можете залити врхунским винима. У слободна поподнева отркијте винарије божолеа, испробајте локалне сиреве и посетите пијацу у селу Шатијон.

Папрена љубав, Мексико - Ла Вилла Бонита смештена изнад градића Тепостлан нуди јединствено кулинарско искуство. Ана Гарсија, која води њихову кухињу, показаће вам како да направиде изврсне мексичке специјалитете – цхилес ен ногада пуњене паприке преливене сосом у бојама мексичке заставе, бели и зелени сос моле од паприка и тамалесе. После јутарњег часа кувања, пешачите до оближње пирамиде или се опуштајте у базену урезаном у вулканску стену.

Права храна, Кина - Занимљива тура почиње у Пекингу где можете обићи улице начичкане продавцима хране и јести на лицу места чувену пекиншку патку. Затим се обилази Забрањени град и Тјенанмен трг, пре него што се упутите до чувене Донгхуамен ноћне пијаце. Ако сте велики љубитељ кулинарских авантура, пробаћете гусенице или гуштере на жару. Након посете Великом зиду, иде се у Си'ан у обилазак чувених Теракота ратника, а затим испобава љута сечуанска кухиња у Ченгду.

У царству Инка, Перу - Тура почиње у Лими где би требало да се снабдете основним перуанским намирницама, од којих ћете спремити врхунска традиционална јела. Овде можете испробати и разне писцо напитке, који су нека врста ракије од грожђа. Након што истражите музеје ове модерне престонице, пођите у древно средиште царства Инка, Куско и обиђите Мачу Пикчу.
По повратку у Лиму препоручује се час пачаманке, древне технике кувања уз помоћ врелог камења. Наравно, требало би да научите да спремате и севиче, традиционално перуанско јело од сирове рибе која се маринира у соку од лимуна, насеченом луку и чили папричицама. Служи се са клиповима кукуруза, комадима скуваног кромпира и алгама.

Деликатеси Северне Индије - Ова тура покрива готово све веће градове севера Индије: Делхи, Агру, Дарамсалу, Амритсар, Раџастан и Џајпур. Научићете да кувате раџастанска, кашмирска и бенгалска јела, а посетити и многе споменике попут Таџ Махала, резиденцију Далај Ламе, Фатехпур Сикри (под заштитом је УНЕСЦО) и прелепи Златни храм у Амритсару.

Укуси Марока, Маракеш - Након доручка под берберским шатором, прво посетите пијацу. Овде треба спремати сардине са патлиџаном, карамелизовани коморач са луком, пилетину с лимуном и колачиће меренге са ружином водом. Следећег дана пешачите до Атлас планина, где ћете прећи реку на леђима муле, а у планинском селу ручати са берберима.

Деликатеси Андалузије, Кадиз - Кулинарско срце Андалузије је Вехер де ла Фронтера, сунцем окупан град на брду који гледа на планине у близини Кадиза. Овде можете научити да спремате рибу печену у кори од соли, класичну паељу и фантастичне колаче од вишања и чоколаде. Посетите рибљу пијацу у малом обалском граду Барбате где увек можете купити свежу рибу или једите тапас у старом делу Кадиза.

Гурмански Тајланд, Бангкок - Кухињу Тајланда најбоље је искусити у Бангкоку. Пре него што одете на час кувања, пловите трајектом по Чаопраја реци до старог Ратанакосин острва и лутајте великом кинеском четврти Јаоварат. Можете пловити чамцем и обилазити плутајућу Дамнерн Сандуак пијацу и јахати слона виноградом Хуа Хин Хилл.

Кулинарски сафари, Аустралија - Острво кенгура, треће највеће острво у Аустралији је право место за упознавање кухиње и дивљег живота овог континента. Овде можете пробати врхунско маслиново уље, овчији сир, јастога и вино. Вечерајте и у новом луксузном бистроу Дом.

 

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар