Коса-аларм за здравствене компликације

Свака промјена на коси и власишту, од претјераног машћења, свраба или опадања може бити безазлена, али и упућивати на здравствене проблеме, пише WебМД.

 

Здравље 28.04.2014 | 07:19
Коса-аларм за здравствене компликације

Тако је на примјер појава сиједих најчешће посљедица генетике, па тако неки могу почети сједити већ с 18 година, док ће други имати своју природну боју све до 50-их година. Ако сте млађи од 35, а имате више од неколико сиједих власи док ваши родитељи у тој доби нису били сиједи, могући узрок може бити анемија, поремећај у функцији штитњаче или пак недостатак витамина Б 12, истичу стручњаци.

Перут и здравље
Појава бијеле перути најчешће упућује на честу неравнотежу себума у власишту. Јавља се као резултат лоше исхране, хемијског оштећења косе или спољашњих услова. Ипак, жута и масна перут није тако безазлена као бијела, посебно ако се појављује на рубовима раста косе. Ако она не нестаје ни након третмана са шампонима против перути, могуће је да се ради о себореичном дерматитису, а код озбиљнијих стања захтијева лијечење кортикостероидима или лијековима против гљивица.

Коса се прорјеђује након 30-е
На сваком се власишту налази око 100.000 власи, а свака фоликула производи једну влас која расте 1,2 цм у мјесец дана, а након што расте од двије до шест година, опада. Ускоро је замјењује нова влас, а у сваком тренутку 85 посто власи на тјемену расте, док остатак мирује. У доби од 30. година више од 50 посто жена уочава прве знакове прорјеђивања косе, показују студије. Узроци појачаног испадања косе могу бити хормонална неравнотежа, механичко оштећење услијед агресивних третмана, трудноћа и велик стрес.

Опадање косе у круговима
Ако коса не опада равномјерно, већ се појављују кружна и јасно ограничена подручја без длаке, тада се најчешће ради о алопецији ареати, болести чији је узрок непознат, а аутоимуног је поријекла. Иако није заразна ни опасна, алопеција има психолошке посљедице. Коса може сама поновно нарасти, а постоје и бројни третмани којима се може убрзати њен раст.

Мушкарци губе косу с чела, а женама се она стањује
У 90 посто случајева код мушкараца је за опадање косе криво генетско насљеђе, а на то више утичу гени с мајчине него с очеве стране. Прорјеђивање косе започиње на подручју око чела и стварањем високих залистака, док се код жена опадање косе заправо своди на стањивање власи. За разлику од мушкараца, жене изнимно ријетко оћелаве, а је ли коса дуга или кратка нема никаквог утицаја на брзину којом ће испадати власи, објашњавају стручњаци.

За косу без сјаја крива је исхрана
Као и за цијели организам, уравнотежена исхрана с пуно витамина и минерала важна је за здравље и лијеп изглед косе. Ригорозне дијете могу подстакнути опадање косе и губитак сјаја, а најважнији нутријенти за лијепу косу су омега-3 киселине, цинк, витамин А те комплекс витамина Б.

Опадање косе као нуспојава лијекова
Бројни лијекови могу имати нуспојаву у облику појачаног опадања косе, а најчешће се ради о контрацепцијским пилулама, лијековима који спречавају настанак крвних угрушака, оних за снижавање холестерола те хормоналних додатака за менопаузу. Антибиотици такође могу утицати на опадање косе, но чим престане узимање лијека, тај ефекат пролази.

 

Коментари / 0

Оставите коментар