Kosa-alarm za zdravstvene komplikacije

Svaka promjena na kosi i vlasištu, od pretjeranog mašćenja, svraba ili opadanja može biti bezazlena, ali i upućivati na zdravstvene probleme, piše WebMD.

 

Zdravlje 28.04.2014 | 07:19
Kosa-alarm za zdravstvene komplikacije

Tako je na primjer pojava sijedih najčešće posljedica genetike, pa tako neki mogu početi sjediti već s 18 godina, dok će drugi imati svoju prirodnu boju sve do 50-ih godina. Ako ste mlađi od 35, a imate više od nekoliko sijedih vlasi dok vaši roditelji u toj dobi nisu bili sijedi, mogući uzrok može biti anemija, poremećaj u funkciji štitnjače ili pak nedostatak vitamina B 12, ističu stručnjaci.

Perut i zdravlje
Pojava bijele peruti najčešće upućuje na čestu neravnotežu sebuma u vlasištu. Javlja se kao rezultat loše ishrane, hemijskog oštećenja kose ili spoljašnjih uslova. Ipak, žuta i masna perut nije tako bezazlena kao bijela, posebno ako se pojavljuje na rubovima rasta kose. Ako ona ne nestaje ni nakon tretmana sa šamponima protiv peruti, moguće je da se radi o seboreičnom dermatitisu, a kod ozbiljnijih stanja zahtijeva liječenje kortikosteroidima ili lijekovima protiv gljivica.

Kosa se prorjeđuje nakon 30-e
Na svakom se vlasištu nalazi oko 100.000 vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja raste 1,2 cm u mjesec dana, a nakon što raste od dvije do šest godina, opada. Uskoro je zamjenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U dobi od 30. godina više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju studije. Uzroci pojačanog ispadanja kose mogu biti hormonalna neravnoteža, mehaničko oštećenje uslijed agresivnih tretmana, trudnoća i velik stres.

Opadanje kose u krugovima
Ako kosa ne opada ravnomjerno, već se pojavljuju kružna i jasno ograničena područja bez dlake, tada se najčešće radi o alopeciji areati, bolesti čiji je uzrok nepoznat, a autoimunog je porijekla. Iako nije zarazna ni opasna, alopecija ima psihološke posljedice. Kosa može sama ponovno narasti, a postoje i brojni tretmani kojima se može ubrzati njen rast.

Muškarci gube kosu s čela, a ženama se ona stanjuje
U 90 posto slučajeva kod muškaraca je za opadanje kose krivo genetsko nasljeđe, a na to više utiču geni s majčine nego s očeve strane. Prorjeđivanje kose započinje na području oko čela i stvaranjem visokih zalistaka, dok se kod žena opadanje kose zapravo svodi na stanjivanje vlasi. Za razliku od muškaraca, žene iznimno rijetko oćelave, a je li kosa duga ili kratka nema nikakvog uticaja na brzinu kojom će ispadati vlasi, objašnjavaju stručnjaci.

Za kosu bez sjaja kriva je ishrana
Kao i za cijeli organizam, uravnotežena ishrana s puno vitamina i minerala važna je za zdravlje i lijep izgled kose. Rigorozne dijete mogu podstaknuti opadanje kose i gubitak sjaja, a najvažniji nutrijenti za lijepu kosu su omega-3 kiseline, cink, vitamin A te kompleks vitamina B.

Opadanje kose kao nuspojava lijekova
Brojni lijekovi mogu imati nuspojavu u obliku pojačanog opadanja kose, a najčešće se radi o kontracepcijskim pilulama, lijekovima koji sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka, onih za snižavanje holesterola te hormonalnih dodataka za menopauzu. Antibiotici takođe mogu uticati na opadanje kose, no čim prestane uzimanje lijeka, taj efekat prolazi.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar