Народ који изгуби сјећање изгубиће идентитет

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини да се не смије изгубити сјећање на оно што се на овом мјесту догодило, јер је народ који изгуби сјећања изгубио свој идентитет.

 

Република Српска 27.04.2014 | 12:30
Народ који изгуби сјећање изгубиће идентитет

У обраћању присутнима на комеморацији у Доњој Градини Додик је рекао да никада неће бити јасно зашто се ћутало о страдалима у Јасеновцу и да је власт у бившој Југославији скривала или није жељела да прикаже
истину о тим злочинима, покушавајући да побјегне од утврђивања чак и броја жртава и претварајући их симболично у један камени цвијет.


"Та Југославија била је велика историјска, политичка, национална и цивилизацијска заблуда српског народа који је стварањем те Југославије изгубио значајан обим своје популације и интегритет", истакао је Додик и додао да се и данас српском народу онемогућава да говори о заједничком животу и омаловажава допринос који су Срби дали у антифашистичкој борби.


Према његовим ријечима, у историји се више пута десило да су омаловажене српске жртве, а Срби су упорно вјеровали да је суживот са људима који су то радили могућ.

Додик је нагласио да данас у Српској може свако да живи мирно без обзира на вјеру, нацију, боју коже, али да мора да поштује њене институције и сјећање српског народа које је испуњено болом.


"Република Српска израз је воље народа на овом простору и то народа који је у неким ранијим временим живио у заблуди и који је стварао бившу Југославију и прокламацију о братству и јединству и живот у мјештовитим заједницама", истакао је Додик.

Додик је поручио да су злодјела која су се десила у Јасеновцу и Доњој Градини до тада била непозната, а да је и данас несхватљиво да је неко имао толики порив да годинама непрестано и тако свирепо убија.


Он је истакао да не смије да се деси да млада генерација одрасте, а да не зна шта се десило у Јасеновцу, али и о начину на који је настала бивша Југославија, на који је уништена и ко је у њој био жртва.

"Не радимо то да бисмо неког мрзили или гањали правду, него зато да бисмо били увјерени и довољно оспособљени да одбранимо свој идентитет на овом простору", рекао је предсједник Републике Српске.


На гробном пољу "Храстови" у Спомен-подручју Доња Градина данас је служен парастос за жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.


За покој душа невино страдалих жртава усташког злочина из православног народа молитву је говорио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, док је молитву на јеврејском језику "Калиш" упутио
рабин Исак Асијел. Молитву за све страдале Роме говорио је предсједник Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић.

 

 

 

 

 

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

истина

27.04.2014 11:17

У Јасеновцу су страдали сви народи и антифасисти укљуцујуци и Хрвате. Дезинформације о бројевима су дегутантне. Никад није показан ни један извјестај бивсе СФРЈ који износи конкретне бројке страдања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

27.04.2014 14:18

Ста се десило у Јасеновцу нема никакве дилеме, ал ме као цовијека иритира да говор дрзи ратни профитер који цак ста висе није ни националиста вец Србин по професији и потреби! Па бар у овој дрзави постоји довољно народних хероја и антифасиста који би један такав говор требали да одрзе, не цуди ме ускоро су избори!

ОДГОВОРИТЕ
Name

смолуца

27.04.2014 14:35

Ево га сад и у историцарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репув

27.04.2014 15:01

"Народ који изгуби сјећање изгубиће идентитет" каже криминалац који је у свом првом мандату предсједника владе предао јасеновачку документацију. Оставио је Републику Српску без докумената које су српски борци 1991. спашавали од Туђманових зенги, Међу којима је тад био и Зоран Новаковић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПАГАЈ

27.04.2014 15:18

Гледам ову прилозену фотографију и питам се: Како Додик у Згради владе има скупљу пепељару од ових некомплетних клупа и постоља за вијенце. Благо Републици Српској у једном цовјеку све имају: политицара, историцара, предсједника, попа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

27.04.2014 19:10

СРАМОТА "политичка калкулација на туђој муци"

ОДГОВОРИТЕ