Narod koji izgubi sjećanje izgubiće identitet

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini da se ne smije izgubiti sjećanje na ono što se na ovom mjestu dogodilo, jer je narod koji izgubi sjećanja izgubio svoj identitet.

 

Republika Srpska 27.04.2014 | 12:30
Narod koji izgubi sjećanje izgubiće identitet

U obraćanju prisutnima na komemoraciji u Donjoj Gradini Dodik je rekao da nikada neće biti jasno zašto se ćutalo o stradalima u Jasenovcu i da je vlast u bivšoj Jugoslaviji skrivala ili nije željela da prikaže
istinu o tim zločinima, pokušavajući da pobjegne od utvrđivanja čak i broja žrtava i pretvarajući ih simbolično u jedan kameni cvijet.


"Ta Jugoslavija bila je velika istorijska, politička, nacionalna i civilizacijska zabluda srpskog naroda koji je stvaranjem te Jugoslavije izgubio značajan obim svoje populacije i integritet", istakao je Dodik i dodao da se i danas srpskom narodu onemogućava da govori o zajedničkom životu i omalovažava doprinos koji su Srbi dali u antifašističkoj borbi.


Prema njegovim riječima, u istoriji se više puta desilo da su omalovažene srpske žrtve, a Srbi su uporno vjerovali da je suživot sa ljudima koji su to radili moguć.

Dodik je naglasio da danas u Srpskoj može svako da živi mirno bez obzira na vjeru, naciju, boju kože, ali da mora da poštuje njene institucije i sjećanje srpskog naroda koje je ispunjeno bolom.


"Republika Srpska izraz je volje naroda na ovom prostoru i to naroda koji je u nekim ranijim vremenim živio u zabludi i koji je stvarao bivšu Jugoslaviju i proklamaciju o bratstvu i jedinstvu i život u mještovitim zajednicama", istakao je Dodik.

Dodik je poručio da su zlodjela koja su se desila u Jasenovcu i Donjoj Gradini do tada bila nepoznata, a da je i danas neshvatljivo da je neko imao toliki poriv da godinama neprestano i tako svirepo ubija.


On je istakao da ne smije da se desi da mlada generacija odraste, a da ne zna šta se desilo u Jasenovcu, ali i o načinu na koji je nastala bivša Jugoslavija, na koji je uništena i ko je u njoj bio žrtva.

"Ne radimo to da bismo nekog mrzili ili ganjali pravdu, nego zato da bismo bili uvjereni i dovoljno osposobljeni da odbranimo svoj identitet na ovom prostoru", rekao je predsjednik Republike Srpske.


Na grobnom polju "Hrastovi" u Spomen-području Donja Gradina danas je služen parastos za žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.


Za pokoj duša nevino stradalih žrtava ustaškog zločina iz pravoslavnog naroda molitvu je govorio NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, dok je molitvu na jevrejskom jeziku "Kališ" uputio
rabin Isak Asijel. Molitvu za sve stradale Rome govorio je predsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković.

 

 

 

 

 

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

istina

27.04.2014 11:17

U Jasenovcu su stradali svi narodi i antifasisti ukljucujuci i Hrvate. Dezinformacije o brojevima su degutantne. Nikad nije pokazan ni jedan izvjestaj bivse SFRJ koji iznosi konkretne brojke stradanja.

ODGOVORITE
Name

valter

27.04.2014 14:18

Sta se desilo u Jasenovcu nema nikakve dileme, al me kao covijeka iritira da govor drzi ratni profiter koji cak sta vise nije ni nacionalista vec Srbin po profesiji i potrebi! Pa bar u ovoj drzavi postoji dovoljno narodnih heroja i antifasista koji bi jedan takav govor trebali da odrze, ne cudi me uskoro su izbori!

ODGOVORITE
Name

smoluca

27.04.2014 14:35

Evo ga sad i u istoricarima.

ODGOVORITE
Name

Repuv

27.04.2014 15:01

"Narod koji izgubi sjećanje izgubiće identitet" kaže kriminalac koji je u svom prvom mandatu predsjednika vlade predao jasenovačku dokumentaciju. Ostavio je Republiku Srpsku bez dokumenata koje su srpski borci 1991. spašavali od Tuđmanovih zengi, Među kojima je tad bio i Zoran Novaković.

ODGOVORITE
Name

PAPAGAJ

27.04.2014 15:18

Gledam ovu prilozenu fotografiju i pitam se: Kako Dodik u Zgradi vlade ima skuplju pepeljaru od ovih nekompletnih klupa i postolja za vijence. Blago Republici Srpskoj u jednom covjeku sve imaju: politicara, istoricara, predsjednika, popa...

ODGOVORITE
Name

realan

27.04.2014 19:10

SRAMOTA "politička kalkulacija na tuđoj muci"

ODGOVORITE