Запад смањује, исток повећава војне издатке

Свет у целини је прошле године издвојио око два одсто мање новца за наоружање него 2012, али укупни трошкови од 1,7 билиона долара никако не наговештавају глобално разоружавање.

Свијет 27.04.2014 | 12:09
Запад смањује, исток повећава војне издатке

Подаци стокхолмског Међународног института за мировна истраживања (СИПРИ) показују само нове трендове - смањење америчког војног буџета, уз истовремено повећана издвајања за наоружање у Русији, Кини и Африци.

Резови у америчком буџету, уз паралелно повлачење војника САД са ратишта у Ираку и Авганистану, довели су до 7,8 одсто мањег издвајања за војску у Америци. Али, са војним буџетом од 640 милијарди долара, САД и даље остају најјача војна сила.

Чињеница да је истовремено Кина појачала издвајања за војску за готово исто онолико за колико су их САД смањиле и да је Русија први пут у последњих 10 година инвестирала већи део свог БДП у оружану силу
од Америке, ствара дозу нелагоде у Вашингтону. Пекинг је уложио 7,4 процента више у оружане снаге, чиме је војни буџет друге највеће светске економије достигао 188 милијарди долара. Москва је
истовремено издвојила 4,1 одсто БДП у наоружање, што је више од вашингтонских 3,8 процената.

И док Запад у целини издваја мање, дотле се Блиски исток, две трећине афричких земље, на челу са Алжиром и Анголом, источна Европа и Азија наоружавају. Стручњаци СИПРИ ове тенденције тумаче као природну последицу економског раста, али и нових регионалних трка у наоружању. Тако је кинеско наоружавање подстакло Јапан, Вијетнам и Филипине да обрате више пажње на војску.

Русија је интензивирала модернизацију после грузијског рата 2008. године, а СИПРИ примећује да би украјинска криза могла да подстакне Европску унију да повећа издвајања за војску, која су знатно опала током економске кризе у еврозони.

 



Коментари / 0

Оставите коментар