Вожња бицикла обликује тијело

Бициклизам подстиче мозак да излучује неуротрансмитер допамин. Овај вид активности јача срце, снижава притисак, сагорева вишак масти, затеже мишиће.

Здравље 27.04.2014 | 08:54
Вожња бицикла обликује тијело

АКО желите да ослабите један килограм, морате физичком активношћу да сагорите 7.700 калорија више него што унесете. Да бисте то постигли, можете да трчите, идете у теретану, али и да изаберете нешто пријатније - да возите бицикл у природи. Предност је што овај вид рекреације одговара свим узрастима. Темпо може да се прилагоди здравственом стању и физичким могућностима сваког појединца. Истовремено, вожња бицикла повећава ниво енергије за 20 одсто и смањује умор за 65 одсто, јер бициклизам подстиче мозак да излучује неуротрансмитер допамин, који је повезан с енергијом.


- Вожња бицикла је један од најпопуларнијих и најефикаснијих начина за обликовање тела и очување здравља – истичу стручњаци. - Осим што овај вид активности јача срце, снижава крвни притисак, повећава потрошњу енергије и сагорева вишак масти, такође одржава тонус тела, бедара, задњице, стомака и снижава ниво стреса и напетости.


Бицикл је одличан, посебно за мускулатуру ногу, зато бициклисти имају лепо извајане доње екстремитете. Али осим мишића ногу, активни су и мишићи који омогућавају бициклисти да задржи правилан положај тела - трбушни мишићи и мишићи доњег дела леђа.


- Најоптималније је возити бицикл до 30 минута, уз обавезно петоминутно загревање лаганом вожњом на почетку и успоравањем окретања педала у последњих пет минута – савјетују стручњаци.
- Континуирана вожња треба да траје 20 минута. Након вожње истегните цело тело, а посебно ноге као најангажованији део тела.


Такође интензитет вожње не треба да прелази 50 до 60 одсто максималне срчане фреквенције. За повољне кардиореспираторне ефекте педалирање треба да буде око 90 обртаја у минуту. Израчунајте колико пута једна нога направи комплетних окрета за 15 секунди. Циљ је 22 до 23 окрета.
Подесите седиште тако да не кривите кичму. Ноге треба да буду благо савијене, гардероба удобна и комотна. Стручњаци сматрају да је бицикл најбоље возити ујутру, јер се тада највише подстиче стварањевитамина Д, који везује калцијум у костима и спречава остеопорозу. Нека истраживања показују да вожња бицикла продужава живот за чакпет година.


- Уколико током вожње осетите брзо лупање срца, отежано дисање, мучнину и вртоглавицу, станите и што пре потражите савет лекара – упороравају стручњаци. - Треба се придржавати и правила да два до три сата пре вожње не треба јести тешку храну.


САВЕТИ
* Уколико сте почетник, почните са бициклизмом лагано, до 30 минута првих неколико дана
* Ако желите да смршате, пулс мора да буде до 120 откуцаја у минути. Изгубићете килограме ако тренирате четири или пет пута недељно, а за одржавање телесне тежине довољно је два пута.
* Кад возите брзином од 20 до 25 км/сат сагорећете до 500 калорија за сат времена, а чак 950 ако возите брзином већом од 35 км/сат.
* За убрзавање метаболизма и сагоревање масноћа, треба возити бицикл 50 минута дневно
* Током вожње пијте довољно течности, нарочито ако возите по топлом времену, око 750 мл до једног литра
* Леђа морају да буду права, како бисте спречили болове у крстима и вратном делу.

Коментари / 0

Оставите коментар