Vožnja bicikla oblikuje tijelo

Biciklizam podstiče mozak da izlučuje neurotransmiter dopamin. Ovaj vid aktivnosti jača srce, snižava pritisak, sagoreva višak masti, zateže mišiće.

Zdravlje 27.04.2014 | 08:54
Vožnja bicikla oblikuje tijelo

AKO želite da oslabite jedan kilogram, morate fizičkom aktivnošću da sagorite 7.700 kalorija više nego što unesete. Da biste to postigli, možete da trčite, idete u teretanu, ali i da izaberete nešto prijatnije - da vozite bicikl u prirodi. Prednost je što ovaj vid rekreacije odgovara svim uzrastima. Tempo može da se prilagodi zdravstvenom stanju i fizičkim mogućnostima svakog pojedinca. Istovremeno, vožnja bicikla povećava nivo energije za 20 odsto i smanjuje umor za 65 odsto, jer biciklizam podstiče mozak da izlučuje neurotransmiter dopamin, koji je povezan s energijom.


- Vožnja bicikla je jedan od najpopularnijih i najefikasnijih načina za oblikovanje tela i očuvanje zdravlja – ističu stručnjaci. - Osim što ovaj vid aktivnosti jača srce, snižava krvni pritisak, povećava potrošnju energije i sagoreva višak masti, takođe održava tonus tela, bedara, zadnjice, stomaka i snižava nivo stresa i napetosti.


Bicikl je odličan, posebno za muskulaturu nogu, zato biciklisti imaju lepo izvajane donje ekstremitete. Ali osim mišića nogu, aktivni su i mišići koji omogućavaju biciklisti da zadrži pravilan položaj tela - trbušni mišići i mišići donjeg dela leđa.


- Najoptimalnije je voziti bicikl do 30 minuta, uz obavezno petominutno zagrevanje laganom vožnjom na početku i usporavanjem okretanja pedala u poslednjih pet minuta – savjetuju stručnjaci.
- Kontinuirana vožnja treba da traje 20 minuta. Nakon vožnje istegnite celo telo, a posebno noge kao najangažovaniji deo tela.


Takođe intenzitet vožnje ne treba da prelazi 50 do 60 odsto maksimalne srčane frekvencije. Za povoljne kardiorespiratorne efekte pedaliranje treba da bude oko 90 obrtaja u minutu. Izračunajte koliko puta jedna noga napravi kompletnih okreta za 15 sekundi. Cilj je 22 do 23 okreta.
Podesite sedište tako da ne krivite kičmu. Noge treba da budu blago savijene, garderoba udobna i komotna. Stručnjaci smatraju da je bicikl najbolje voziti ujutru, jer se tada najviše podstiče stvaranjevitamina D, koji vezuje kalcijum u kostima i sprečava osteoporozu. Neka istraživanja pokazuju da vožnja bicikla produžava život za čakpet godina.


- Ukoliko tokom vožnje osetite brzo lupanje srca, otežano disanje, mučninu i vrtoglavicu, stanite i što pre potražite savet lekara – upororavaju stručnjaci. - Treba se pridržavati i pravila da dva do tri sata pre vožnje ne treba jesti tešku hranu.


SAVETI
* Ukoliko ste početnik, počnite sa biciklizmom lagano, do 30 minuta prvih nekoliko dana
* Ako želite da smršate, puls mora da bude do 120 otkucaja u minuti. Izgubićete kilograme ako trenirate četiri ili pet puta nedeljno, a za održavanje telesne težine dovoljno je dva puta.
* Kad vozite brzinom od 20 do 25 km/sat sagorećete do 500 kalorija za sat vremena, a čak 950 ako vozite brzinom većom od 35 km/sat.
* Za ubrzavanje metabolizma i sagorevanje masnoća, treba voziti bicikl 50 minuta dnevno
* Tokom vožnje pijte dovoljno tečnosti, naročito ako vozite po toplom vremenu, oko 750 ml do jednog litra
* Leđa moraju da budu prava, kako biste sprečili bolove u krstima i vratnom delu.

Komentari / 0

Ostavite komentar