Награђени најбољи мљекари

Више од милион литара млијека су прошле године произвели кооперанти Пољопривредне задруге "Агројапра" из Доњих Агића код Новог Града, а најбољи произвођачи награђени су на данашњој скупштини задруге.

Република Српска 26.04.2014 | 21:35
Награђени најбољи мљекари

Директор задруге Нада Нешковић-Раилић рекла је да је "Агројапра" у прошлој години остварила приход од 1.738.903 КМ. Ова задруга запошљава 29 радника.

Раилићева је навела да је 290.000 КМ прихода остварен од задружних производа бундевиног и сунцокретовог хладно цијеђеног уља, интегралног брашна пшенице, ражи, хељде и кукуруза, чипса од јабуке, сушене шљиве, бундевиних сјеменки, хљеба и пецива од интегралног брашна.

Према њеним ријечима, приход остварен од ових задружних производа већи је за 10,80 одсто у односу на 2012.
Овогодишњим планом рада, који је данас усвојен, предвиђено је повећање пр

оизводње финалних задружних производа, организовање откупа млијека, те организовање производње код коопераната и откупа бундевине сјеменке, пшенице, ражи, хељде и домаћег кукуруза.

Раилићева је навела да је планирана израда пројекта мини сираре, капацитета прераде 500 литара млијека дневно.

"Радиће се и на пројекту изградње смјештајних објеката с циљем развоја сеоског туризма", рекла је Раилићева и додала да ће бити настављен и програм "Агројапра - научана база за ђаке и студенте".

Према њеним ријечима, задруга је била организатор бројних активности међу којима се посебно издваја Сајам задругарства, посјета ђака и студената и едукација из области сеоског туризма.

На годишњој скупштини задруге, која је данас одржана, награђени су мљекари Маринко Љепоја и Садик Џаферовић, који годишње производе више од 70.000 литара млијека, те Миле Вејновић чија је годишња производња већа од 60.000 литара. Осим за млијеко, он је награду добио и као најбољи произвођач пшенице.

Коментари / 0

Оставите коментар