Пријетња уништењем Високих Дечана

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић изјавио је данас да је непознати мушкарац запретио да ће наредних дана уништити овај средњовековни српски манастир и додао да су о најновијим претњама обавештени Косовска полиција, Кфор и међународни представници на Косову.

Србија 26.04.2014 | 20:04
Пријетња уништењем Високих Дечана

Јањић је у изјави Тањугу прецизирао да их је косовска полиција обавестила да је непознати мушкарац, који је представио као командант ОВК, позвао једну локалну ТВ станицу и рекао да се спрема напад на манастир у наредна два дана, као и да камере треба да буду спремне да би снимале уништење Високих Дечана.

"Полиција је одмах предузела све неопходне мере, контактирао сам више представника косовске полиције, између осталих заменика министра полиције Сашу Рашића, и имао сам разговоре са другима, добио сам позив од команданта Кфора и више амбасадора западних земаља на Косову и Метохији који су изразили солидарност и подршку", рекао је Јањић.

Он је нагласио да је и лидер Алијанске за будућност Косова Рамуш Харадинај такође осудио ове претње и рекао да ће и он са своје стране учинити све да се помогне у проналажењу оних који прете манастиру."Надамо се да ће све те мере које ће се предузети помоћи да се пре свега идентификује ко стоји иза претњи, али и да се појача безбедност око манастира који је очигледно и даље под безбедносним ризицима", рекао је игуман ове светиње СПЦ.

Он је подсетио да су последњих година забележена четири оружана напада на Високе Дечане и да је то зато јединио објекат СПЦ у покрајини који је још увек под заштитом Кфора.

Пре неколико дана на једној од манастирских капија непознате особе исписале су графите "ОВК", такозване Ослободилачке војске Косова.

УНЕСКО је 2004. године ставио манастир Високи Дечани на Листу светске културне баштине, наводеци да су његове фреске "једно од највреднијих примера такозване ренесансе Палеолога у византијском сликарству" и "драгоцен запис о животу у XИВ веку". Због потенцијалних албанских напада, манастир је 2006. године стављен на Листу светске културне баштине у опасности.

Аналитичар и књижевник Живојин Ракочевић изјавио је данас да је манастиру Високи Дечани потребна дуготрајна војна заштита и да Кфор мора наставити да обезбеђује манастирски комплекс.

Коментаришући последње претње манастиру Високи Дечани, Ракочевић је у изјави Тањугу рекао да тај “непознати нападач”, они који прете су представници друштва које чека коначни обрачун са свим што је другачије и слабије.

“Он прети да це срушити Децане, а у својој куци, заједници и пред странцима говори да су манастир подигли Албанци и да су им га Срби отели. У тој шизофренији страдају невини и немоћни, и неце преживети без дуготрајне војне заштите,” нагласио је Ракочевић.

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић изиавио је раније данас Тањугу да је непознати мушкарац запретио да ће уништити наредних дана овај средњовековни манастир и да су о најновијим претњама обавештени Косовска полиција, Кфор и међународни представници на Косову.

Грађанска иницијатива "Српска" осудила је данас претње упућене манастиру Високи Дечани, оцењујући да се тиме само наставља агонија започета исписивањем графита ОВК на манастирској капији.

"Забринути смо и запрепашћени због изостанка реакције надлежних, који су већ били у обавези да изађу у јавност са подацима о лицу које прети да нападне један манастир у Европи у 21. веку. Забринути смо што у истој тој Европи, и у истом веку, неко уопште може да прети једној светињи, истиче се у саопштењу."

Игуман манастира архимандрит Сава Јањић изјавио је Тањугу га је косовска полиција обавестила да је непознати мушкарац, који је представио као командант ОВК, позвао једну локалну ТВ станицу и рекао да се спрема напад на манастир у наредна два дана, као и да камере треба да буду спремне да би снимале уништење Високих Дечана.

Грађанска иницијатива "Српска" указује да се, ако се мало погледа у прошлост, може схватити да је овај манастир у четири наврата био оружано нападан, а да починиоци нису пронађени нити кажњени.

Овакве и сличне претње уливају све већи страх међу Србе на Косову, јер живе у стрепњи да ли ће њихова вера, језик или националност некоме засметати, наглашава "Српска" и истовремено поставља питање да ли су храмови СПЦ једини проблем који постоји на Косову па су они једина тема разговора, нажалост у све горем и горем контексту.

У саопштењу се позивају сви надлежни да хитно реагују и спрече било какво насиље или нападе на српске светиње.

Коментари / 0

Оставите коментар