Prijetnja uništenjem Visokih Dečana

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić izjavio je danas da je nepoznati muškarac zapretio da će narednih dana uništiti ovaj srednjovekovni srpski manastir i dodao da su o najnovijim pretnjama obavešteni Kosovska policija, Kfor i međunarodni predstavnici na Kosovu.

Srbija 26.04.2014 | 20:04
Prijetnja uništenjem Visokih Dečana

Janjić je u izjavi Tanjugu precizirao da ih je kosovska policija obavestila da je nepoznati muškarac, koji je predstavio kao komandant OVK, pozvao jednu lokalnu TV stanicu i rekao da se sprema napad na manastir u naredna dva dana, kao i da kamere treba da budu spremne da bi snimale uništenje Visokih Dečana.

"Policija je odmah preduzela sve neophodne mere, kontaktirao sam više predstavnika kosovske policije, između ostalih zamenika ministra policije Sašu Rašića, i imao sam razgovore sa drugima, dobio sam poziv od komandanta Kfora i više ambasadora zapadnih zemalja na Kosovu i Metohiji koji su izrazili solidarnost i podršku", rekao je Janjić.

On je naglasio da je i lider Alijanske za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj takođe osudio ove pretnje i rekao da će i on sa svoje strane učiniti sve da se pomogne u pronalaženju onih koji prete manastiru."Nadamo se da će sve te mere koje će se preduzeti pomoći da se pre svega identifikuje ko stoji iza pretnji, ali i da se pojača bezbednost oko manastira koji je očigledno i dalje pod bezbednosnim rizicima", rekao je iguman ove svetinje SPC.

On je podsetio da su poslednjih godina zabeležena četiri oružana napada na Visoke Dečane i da je to zato jedinio objekat SPC u pokrajini koji je još uvek pod zaštitom Kfora.

Pre nekoliko dana na jednoj od manastirskih kapija nepoznate osobe ispisale su grafite "OVK", takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

UNESKO je 2004. godine stavio manastir Visoki Dečani na Listu svetske kulturne baštine, navodeci da su njegove freske "jedno od najvrednijih primera takozvane renesanse Paleologa u vizantijskom slikarstvu" i "dragocen zapis o životu u XIV veku". Zbog potencijalnih albanskih napada, manastir je 2006. godine stavljen na Listu svetske kulturne baštine u opasnosti.

Analitičar i književnik Živojin Rakočević izjavio je danas da je manastiru Visoki Dečani potrebna dugotrajna vojna zaštita i da Kfor mora nastaviti da obezbeđuje manastirski kompleks.

Komentarišući poslednje pretnje manastiru Visoki Dečani, Rakočević je u izjavi Tanjugu rekao da taj “nepoznati napadač”, oni koji prete su predstavnici društva koje čeka konačni obračun sa svim što je drugačije i slabije.

“On preti da ce srušiti Decane, a u svojoj kuci, zajednici i pred strancima govori da su manastir podigli Albanci i da su im ga Srbi oteli. U toj šizofreniji stradaju nevini i nemoćni, i nece preživeti bez dugotrajne vojne zaštite,” naglasio je Rakočević.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić iziavio je ranije danas Tanjugu da je nepoznati muškarac zapretio da će uništiti narednih dana ovaj srednjovekovni manastir i da su o najnovijim pretnjama obavešteni Kosovska policija, Kfor i međunarodni predstavnici na Kosovu.

Građanska inicijativa "Srpska" osudila je danas pretnje upućene manastiru Visoki Dečani, ocenjujući da se time samo nastavlja agonija započeta ispisivanjem grafita OVK na manastirskoj kapiji.

"Zabrinuti smo i zaprepašćeni zbog izostanka reakcije nadležnih, koji su već bili u obavezi da izađu u javnost sa podacima o licu koje preti da napadne jedan manastir u Evropi u 21. veku. Zabrinuti smo što u istoj toj Evropi, i u istom veku, neko uopšte može da preti jednoj svetinji, ističe se u saopštenju."

Iguman manastira arhimandrit Sava Janjić izjavio je Tanjugu ga je kosovska policija obavestila da je nepoznati muškarac, koji je predstavio kao komandant OVK, pozvao jednu lokalnu TV stanicu i rekao da se sprema napad na manastir u naredna dva dana, kao i da kamere treba da budu spremne da bi snimale uništenje Visokih Dečana.

Građanska inicijativa "Srpska" ukazuje da se, ako se malo pogleda u prošlost, može shvatiti da je ovaj manastir u četiri navrata bio oružano napadan, a da počinioci nisu pronađeni niti kažnjeni.

Ovakve i slične pretnje ulivaju sve veći strah među Srbe na Kosovu, jer žive u strepnji da li će njihova vera, jezik ili nacionalnost nekome zasmetati, naglašava "Srpska" i istovremeno postavlja pitanje da li su hramovi SPC jedini problem koji postoji na Kosovu pa su oni jedina tema razgovora, nažalost u sve gorem i gorem kontekstu.

U saopštenju se pozivaju svi nadležni da hitno reaguju i spreče bilo kakvo nasilje ili napade na srpske svetinje.

Komentari / 0

Ostavite komentar