Писмо с Титаника открива драму једне породице

Злосрећени брод “Титаник”, који је пре сто година потонуо на свом првом путовању, већ читав век не престаје да плени машту својом причом о људској заблуди и трагедији. Део те приче је и последње сачувано писмо за које се верује да је написано на палуби “Титаника”, а за које се очекује да ће на аукцији у суботу достићи цену од 100.000 фунти.

Занимљивости 26.04.2014 | 19:13
Писмо с Титаника открива драму једне породице

Аутор писма је Естер Харт, жена која је преживела трагедију, као путник друге класе на “Титанику”, заједно са седмогодишњом ћерком Евом.

Писмо је написала само неколико сати пре него што је “Титаник” ударио у ледени брег, 14. априла 1912, у 11:40 ноћу. У трагедији је живот изгубило 1.500 путника, међу којима и њен супруг, Бенџамин Харт. Аукционар Ендрју Олдриџ оценио је да је та порука драгуљ у круни званој Титаник.

Писмо је остало у џепу јакне њеног мужа, Бенџамина, које јој је дао када је жену и ћерку Еву стављао у чамац за спасавање.

Писмо је написано на специјалном папиру, са ознаком “На палуби РМС ‘Титаник’,” а на аукцију ће бити изнесено заједно са ковертом означеном заставом са белом звездом, симболом компаније “Уајт стар”, која је поседовала брод.

Госпођа Харт у писму пише о свом здравственом стању, а дословни садрај писма гласи:“Драги моји. Као што видите, недеља је поподне, и одмарамо се у библиотеци након лаганог ручка. Јуче сам се цео дан осећала веома лоше, тако да нисам могла ни да једем, ни да пијем, и се време ми је било мука, али данас је већ боље”.

Даље пише како је са ћерком била на недељној служби у бродској цркви, а затим описује дотадашни ток путовања.

“Мада кажу да овај брод није леп, због његове величине, мена је довољно очарао и никад га нећу заборавити. Време је веома лепо, али јако је хладно и ветровито. Кажу да бисмо у уторак увече могли стићи у Њујорк, али заправо треба да стигнемо у среду рано ујутро, тако да ћу вам писати чим будемо тамо”.

Писмо је требало да буде испоручено мајци госпође Харт у Есексу, када се брод врати у Саутхемптон, али због трагичног удеса никад није послато.

Госпођа Харт и њена ћерка Ева, која је 1996. умрла као једна од најпозанатијих преживелих са “Титаника”, биле су међу онима који су имали среће да их спасе брод “Карпатија”.

Заједно са писмом, на аукцији ће се наћи и Евина биографија, у којој се ова сећа тренутка када је мајка писмо нашла у џепу очевог капута, који је током удеса брода дао супрузи да би јој било топло.

Аукционар Ендрју Олдриџ, који писмо износи на аукцију у име своје аукцијске куће “Олдриџ енд сан”, тврди да “значај овог легендарног предмета не може бити прецењен, будући да се ради о једином сачуваном примерку те врсте, који је написан на сам дан несреће, преживео потонуће брода и припадао је познатој преживелој особи”.

Писамо ће на аукцију бити изнесено заједно са другим предметима са “Титаника” који би могли занимати колекционаре, и очекује се да достигне цену између 80.000 и 100.000 фунти.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

будала

26.04.2014 18:19

Па то само луд цовјек мозе да купи. Сто це то коме?

ОДГОВОРИТЕ