Pismo s Titanika otkriva dramu jedne porodice

Zlosrećeni brod “Titanik”, koji je pre sto godina potonuo na svom prvom putovanju, već čitav vek ne prestaje da pleni maštu svojom pričom o ljudskoj zabludi i tragediji. Deo te priče je i poslednje sačuvano pismo za koje se veruje da je napisano na palubi “Titanika”, a za koje se očekuje da će na aukciji u subotu dostići cenu od 100.000 funti.

Zanimljivosti 26.04.2014 | 19:13
Pismo s Titanika otkriva dramu jedne porodice

Autor pisma je Ester Hart, žena koja je preživela tragediju, kao putnik druge klase na “Titaniku”, zajedno sa sedmogodišnjom ćerkom Evom.

Pismo je napisala samo nekoliko sati pre nego što je “Titanik” udario u ledeni breg, 14. aprila 1912, u 11:40 noću. U tragediji je život izgubilo 1.500 putnika, među kojima i njen suprug, Bendžamin Hart. Aukcionar Endrju Oldridž ocenio je da je ta poruka dragulj u kruni zvanoj Titanik.

Pismo je ostalo u džepu jakne njenog muža, Bendžamina, koje joj je dao kada je ženu i ćerku Evu stavljao u čamac za spasavanje.

Pismo je napisano na specijalnom papiru, sa oznakom “Na palubi RMS ‘Titanik’,” a na aukciju će biti izneseno zajedno sa kovertom označenom zastavom sa belom zvezdom, simbolom kompanije “Uajt star”, koja je posedovala brod.

Gospođa Hart u pismu piše o svom zdravstvenom stanju, a doslovni sadraj pisma glasi:“Dragi moji. Kao što vidite, nedelja je popodne, i odmaramo se u biblioteci nakon laganog ručka. Juče sam se ceo dan osećala veoma loše, tako da nisam mogla ni da jedem, ni da pijem, i se vreme mi je bilo muka, ali danas je već bolje”.

Dalje piše kako je sa ćerkom bila na nedeljnoj službi u brodskoj crkvi, a zatim opisuje dotadašni tok putovanja.

“Mada kažu da ovaj brod nije lep, zbog njegove veličine, mena je dovoljno očarao i nikad ga neću zaboraviti. Vreme je veoma lepo, ali jako je hladno i vetrovito. Kažu da bismo u utorak uveče mogli stići u Njujork, ali zapravo treba da stignemo u sredu rano ujutro, tako da ću vam pisati čim budemo tamo”.

Pismo je trebalo da bude isporučeno majci gospođe Hart u Eseksu, kada se brod vrati u Sauthempton, ali zbog tragičnog udesa nikad nije poslato.

Gospođa Hart i njena ćerka Eva, koja je 1996. umrla kao jedna od najpozanatijih preživelih sa “Titanika”, bile su među onima koji su imali sreće da ih spase brod “Karpatija”.

Zajedno sa pismom, na aukciji će se naći i Evina biografija, u kojoj se ova seća trenutka kada je majka pismo našla u džepu očevog kaputa, koji je tokom udesa broda dao supruzi da bi joj bilo toplo.

Aukcionar Endrju Oldridž, koji pismo iznosi na aukciju u ime svoje aukcijske kuće “Oldridž end san”, tvrdi da “značaj ovog legendarnog predmeta ne može biti precenjen, budući da se radi o jedinom sačuvanom primerku te vrste, koji je napisan na sam dan nesreće, preživeo potonuće broda i pripadao je poznatoj preživeloj osobi”.

Pisamo će na aukciju biti izneseno zajedno sa drugim predmetima sa “Titanika” koji bi mogli zanimati kolekcionare, i očekuje se da dostigne cenu između 80.000 i 100.000 funti.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

budala

26.04.2014 18:19

Pa to samo lud covjek moze da kupi. Sto ce to kome?

ODGOVORITE