Русија планира "дедоларизацију"

Блиски сарадници председника Русије Владимира Путина ужурбано разматрају мере за заштиту домаће привреде од последица могућих нових, оштријих западних санкција, а једна од најважнијих акција у том правцу треба да буде дедоларизација економије, објављено је у Москви.

Свијет 26.04.2014 | 15:19
Русија планира "дедоларизацију"

Путинов саветник за економска питања, руски академик Сергеј Глазјев, већ је предочио радикални план за борбу против иностраних санкција. Реч је о 15 практичних мера које би требало у догледној будућности домаћу привреду да ослободе зависности од Запада.


Глазјев је осим дедоларизације предложио да се изврше битне промене у руском финансијском систему тако што би та реформа обухватила не само државни сектор привреде, већ и операције које обављају приватна предузећа и грађани.


Држава би, како наводи у свом предлогу Глазјев, требало да се припреми за предстојеће, врло вероватно, замрзавање валутних рачуна Русије у иностранству. Због тога експерт сматра да се хитно морају трансферисати средства изражена у доларима и еврима из земаља-чланица НАТО у неутралне државе.


Истовремено треба обавити и продају вредносних папира САД и других чланица НАТО, а који су сада у поседу Русије, јер би могла да уследи и блокада тих средстава. Руске државне компаније и банке требало би да добију могућност узимања кредита у рубљама, уместо досадашњих зајмова које су углавном користили из западних банака због нижих каматних стопа на медјународном финансијском тржишту.

Коментари / 0

Оставите коментар