Rusija planira "dedolarizaciju"

Bliski saradnici predsednika Rusije Vladimira Putina užurbano razmatraju mere za zaštitu domaće privrede od posledica mogućih novih, oštrijih zapadnih sankcija, a jedna od najvažnijih akcija u tom pravcu treba da bude dedolarizacija ekonomije, objavljeno je u Moskvi.

Svijet 26.04.2014 | 15:19
Rusija planira "dedolarizaciju"

Putinov savetnik za ekonomska pitanja, ruski akademik Sergej Glazjev, već je predočio radikalni plan za borbu protiv inostranih sankcija. Reč je o 15 praktičnih mera koje bi trebalo u doglednoj budućnosti domaću privredu da oslobode zavisnosti od Zapada.


Glazjev je osim dedolarizacije predložio da se izvrše bitne promene u ruskom finansijskom sistemu tako što bi ta reforma obuhvatila ne samo državni sektor privrede, već i operacije koje obavljaju privatna preduzeća i građani.


Država bi, kako navodi u svom predlogu Glazjev, trebalo da se pripremi za predstojeće, vrlo verovatno, zamrzavanje valutnih računa Rusije u inostranstvu. Zbog toga ekspert smatra da se hitno moraju transferisati sredstva izražena u dolarima i evrima iz zemalja-članica NATO u neutralne države.


Istovremeno treba obaviti i prodaju vrednosnih papira SAD i drugih članica NATO, a koji su sada u posedu Rusije, jer bi mogla da usledi i blokada tih sredstava. Ruske državne kompanije i banke trebalo bi da dobiju mogućnost uzimanja kredita u rubljama, umesto dosadašnjih zajmova koje su uglavnom koristili iz zapadnih banaka zbog nižih kamatnih stopa na medjunarodnom finansijskom tržištu.

Komentari / 0

Ostavite komentar