Поплаве угрозиле бројна домацинства,киса и наредних дана

Стотине кућа и хиљаде хектара земљишта у РС су под водом усљед обилних падавина и излијевања ријека из корита, чији су водостаји, осим Врбаса, у сталном порасту.

Република Српска 26.04.2014 | 07:01
Поплаве угрозиле бројна домацинства,киса и наредних дана

 

Информације су ово које су у петак са терена стизале из одсјека Цивилне заштите РС. Најтеже погођене области су на подручјима Приједора, Српца и Лакташа.

Лоше вијести долазе како из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, тако и из републичког Хидрометеоролошког завода.

"Очекује се даљи пораст водотока ријека Уне, Сане, Врбаса и Босне, па би у наредних седам дана водостаји могли да достигну ниво ванредне одбране од поплава", казао је у петак Михајло Стевановић, помоћник министра.

Како је рекао, због падавина и засићености земљишта могу се очекивати бујичне поплаве малих водотока на цијелом подручју Српске и изливање канала у мелиорационим системима од Козарске Дубице до Семберије.

"Период нестабилног времена се наставља, а највише падавина се очекује у суботу и понедјељак, са просјечним количинама падавина између 50 и 80 литара по квадрату", објаснио је Стевановић.

Ријека Сана, чији је водостај у сталном порасту, а који је у петак износио 445 центиметара, поплавила је 90 кућа у приједорским насељима Тукови, Рашковац и Брезичани, па је градоначелник Марко Павић прогласио први степен приправности за заштиту од поплава.

Саобраћај на релацији Приједор - Бишћани био је у прекиду и преусмјерен је на алтернативни путни правац.

Иако стагнира, Врбас је у србачким селима Кукуље, Лилић и Разбој поплавио 15 кућа које су у блокади, те око 200 хектара плодних ораница, а штету ће претрпјети и мјештани села Пријебљези, Ножичко, Повелич, Ситнеши и Срђевићи.

Боривоје Врсајковић, начелник Штаба Цивилне заштите у Српцу, казао је како су представници Цивилне заштите у петак обишли угрожена подручја, те утврдили како ће штета на усјевима и имовини бити велика.

У бањалучкој мјесној заједници Драгочај поплављена је једна кућа, а на обалама Врбаса у Карановцу поплављена су три помоћна објекта.

На подручју општине Лакташи под водом је више од 30 хектара пољопривредног земљишта, око 25 домаћинстава је заплављено, а ријека Сана узводно од Новог Града излила се на поља, углавном на обрадиво земљиште.

У Језеру су заплављене двије куће са помоћним објектима, бензинска пумпа и амбуланта, а због оштећења затворен је и дио пута Дервента -Прњавор код новог моста у Дервенти, па је саобраћај преусмјерен, као и преко моста који повезује села Агићи и Рапћани.

Вода се у корита повлачи у Поткозарју, па је ситуација у петак била много боља него дан раније, међутим јасно је да ће штете бити огромне.

Бошко Пуцар, начелник Цивилне заштите Градишка, казао је да су у Поткозарју и Лијевче пољу оштећени путеви, те како је неизбјежна штета и на засијаном кукурузу, озимим усјевима и воћњацима.

Прогнозе метеоролога говоре како се и наредних неколико дана могу очекивати обилне падавине и локални пљускови са грмљавином, те да се суво вријеме може очекивати тек посљедњег дана у априлу, да би опет 3. и 4. маја киша поново могла падати.

Весељко Елез, вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите, обишао је у петак подручја угрожена поплавама у општинама Лакташи, Србац и Приједор.

Коментари / 0

Оставите коментар