Poplave ugrozile brojna domacinstva,kisa i narednih dana

Stotine kuća i hiljade hektara zemljišta u RS su pod vodom usljed obilnih padavina i izlijevanja rijeka iz korita, čiji su vodostaji, osim Vrbasa, u stalnom porastu.

Republika Srpska 26.04.2014 | 07:01
Poplave ugrozile brojna domacinstva,kisa i narednih dana

 

Informacije su ovo koje su u petak sa terena stizale iz odsjeka Civilne zaštite RS. Najteže pogođene oblasti su na područjima Prijedora, Srpca i Laktaša.

Loše vijesti dolaze kako iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, tako i iz republičkog Hidrometeorološkog zavoda.

"Očekuje se dalji porast vodotoka rijeka Une, Sane, Vrbasa i Bosne, pa bi u narednih sedam dana vodostaji mogli da dostignu nivo vanredne odbrane od poplava", kazao je u petak Mihajlo Stevanović, pomoćnik ministra.

Kako je rekao, zbog padavina i zasićenosti zemljišta mogu se očekivati bujične poplave malih vodotoka na cijelom području Srpske i izlivanje kanala u melioracionim sistemima od Kozarske Dubice do Semberije.

"Period nestabilnog vremena se nastavlja, a najviše padavina se očekuje u subotu i ponedjeljak, sa prosječnim količinama padavina između 50 i 80 litara po kvadratu", objasnio je Stevanović.

Rijeka Sana, čiji je vodostaj u stalnom porastu, a koji je u petak iznosio 445 centimetara, poplavila je 90 kuća u prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Brezičani, pa je gradonačelnik Marko Pavić proglasio prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava.

Saobraćaj na relaciji Prijedor - Bišćani bio je u prekidu i preusmjeren je na alternativni putni pravac.

Iako stagnira, Vrbas je u srbačkim selima Kukulje, Lilić i Razboj poplavio 15 kuća koje su u blokadi, te oko 200 hektara plodnih oranica, a štetu će pretrpjeti i mještani sela Prijebljezi, Nožičko, Povelič, Sitneši i Srđevići.

Borivoje Vrsajković, načelnik Štaba Civilne zaštite u Srpcu, kazao je kako su predstavnici Civilne zaštite u petak obišli ugrožena područja, te utvrdili kako će šteta na usjevima i imovini biti velika.

U banjalučkoj mjesnoj zajednici Dragočaj poplavljena je jedna kuća, a na obalama Vrbasa u Karanovcu poplavljena su tri pomoćna objekta.

Na području opštine Laktaši pod vodom je više od 30 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 25 domaćinstava je zaplavljeno, a rijeka Sana uzvodno od Novog Grada izlila se na polja, uglavnom na obradivo zemljište.

U Jezeru su zaplavljene dvije kuće sa pomoćnim objektima, benzinska pumpa i ambulanta, a zbog oštećenja zatvoren je i dio puta Derventa -Prnjavor kod novog mosta u Derventi, pa je saobraćaj preusmjeren, kao i preko mosta koji povezuje sela Agići i Rapćani.

Voda se u korita povlači u Potkozarju, pa je situacija u petak bila mnogo bolja nego dan ranije, međutim jasno je da će štete biti ogromne.

Boško Pucar, načelnik Civilne zaštite Gradiška, kazao je da su u Potkozarju i Lijevče polju oštećeni putevi, te kako je neizbježna šteta i na zasijanom kukuruzu, ozimim usjevima i voćnjacima.

Prognoze meteorologa govore kako se i narednih nekoliko dana mogu očekivati obilne padavine i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, te da se suvo vrijeme može očekivati tek posljednjeg dana u aprilu, da bi opet 3. i 4. maja kiša ponovo mogla padati.

Veseljko Elez, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite, obišao je u petak područja ugrožena poplavama u opštinama Laktaši, Srbac i Prijedor.

Komentari / 0

Ostavite komentar