Сеул: Погрешно идентификована тијела

Сеул је данас признао да су нека од тела погинулих на потонулом трајекту која су извучена из олупине погрешно идентификована и упућена туђим породицама, а најновији пропуст јужнокорејских власти могао би да додатно разбесни рођаке жртава несреће која се догодила пре девет дана.

Свијет 25.04.2014 | 21:33
Сеул: Погрешно идентификована тијела

Више грешака тог типа обелоданили су ове недеље јужнокорејски медији, а у једном од случајева се тело жртве већ налазило у капели уочи сахране када је грешка откривена, преноси француски лист "Фигаро".

"Власти ће од сада чекати да буде сакупљено више доказа како би трансфер тела прогласиле трајним, а до тада ће тела бити привремено предата породицама уколико су идентификована само на основу докумената или физичких карактеристика", саопштила је влада.

Тела ће, заправо, бити трајно предата породицама након што буду познати резултати ДНК анализа, прецизира париски дневник.

На острву Џиндо, недалеко од места несреће која се догодила 16. априла, рођаци особа које су и даље воде ако нестале кампују већ више од недељу дана у једној спортској сали.

Након што су се узалуд надали преживелима, они сада чекају да извучена тела стигну у луку.Када форензички тим пронађе лични документ или одећу која одговара опису који су дали рођаци несталих, породице се позивају да идентификују жртве. 

"Емоције су помешане. Шок, неверица, бес и туга - све се то преплиће у њима", каже један од професионалаца који помажу породицама у овим мукотрпним тренуцима.

"Тела су под водом провела више дана, па сада ни сами родитељи више не могу да препознају своје дете", објашњава један припадник обалне страже.

Потрага за телима у мору се наставља, али спорост операција извлачења тела чини породице још очајнијима, те су јуче неке од њих упале у канцеларију заменика начелника обалне страже и напале га, тражећи да сва тела буду извучена из олупине до краја викенда.

Међутим, чини се да је то тешко оствариво, пошто ће се, према најавама, метеоролошки услови и морске струје поново погоршати, а у унутрашњости олупине услови за операције ронилаца су веома тешки, са скоро нултом видљивошћу.

"Све морамо рукама да дотакнемо. Ово је најмучнији посао у мојој каријери", објаснио је један од ронилаца агенцији Ројтерс.

Трајект на којем се налазило 476 особа, већином средњошколаца, преврнуо се, а потом и потонуо 16. априла.

Према последњим званичним подацима, број погинулих се данас попео на 181, док се 121 њих, који су заглављени у олупини трајекта, и даље воде као нестали, а свакога дана се извуче 30-ак тела, закључује париски дневник.

Коментари / 0

Оставите коментар