Seul: Pogrešno identifikovana tijela

Seul je danas priznao da su neka od tela poginulih na potonulom trajektu koja su izvučena iz olupine pogrešno identifikovana i upućena tuđim porodicama, a najnoviji propust južnokorejskih vlasti mogao bi da dodatno razbesni rođake žrtava nesreće koja se dogodila pre devet dana.

Svijet 25.04.2014 | 21:33
Seul: Pogrešno identifikovana tijela

Više grešaka tog tipa obelodanili su ove nedelje južnokorejski mediji, a u jednom od slučajeva se telo žrtve već nalazilo u kapeli uoči sahrane kada je greška otkrivena, prenosi francuski list "Figaro".

"Vlasti će od sada čekati da bude sakupljeno više dokaza kako bi transfer tela proglasile trajnim, a do tada će tela biti privremeno predata porodicama ukoliko su identifikovana samo na osnovu dokumenata ili fizičkih karakteristika", saopštila je vlada.

Tela će, zapravo, biti trajno predata porodicama nakon što budu poznati rezultati DNK analiza, precizira pariski dnevnik.

Na ostrvu Džindo, nedaleko od mesta nesreće koja se dogodila 16. aprila, rođaci osoba koje su i dalje vode ako nestale kampuju već više od nedelju dana u jednoj sportskoj sali.

Nakon što su se uzalud nadali preživelima, oni sada čekaju da izvučena tela stignu u luku.Kada forenzički tim pronađe lični dokument ili odeću koja odgovara opisu koji su dali rođaci nestalih, porodice se pozivaju da identifikuju žrtve. 

"Emocije su pomešane. Šok, neverica, bes i tuga - sve se to prepliće u njima", kaže jedan od profesionalaca koji pomažu porodicama u ovim mukotrpnim trenucima.

"Tela su pod vodom provela više dana, pa sada ni sami roditelji više ne mogu da prepoznaju svoje dete", objašnjava jedan pripadnik obalne straže.

Potraga za telima u moru se nastavlja, ali sporost operacija izvlačenja tela čini porodice još očajnijima, te su juče neke od njih upale u kancelariju zamenika načelnika obalne straže i napale ga, tražeći da sva tela budu izvučena iz olupine do kraja vikenda.

Međutim, čini se da je to teško ostvarivo, pošto će se, prema najavama, meteorološki uslovi i morske struje ponovo pogoršati, a u unutrašnjosti olupine uslovi za operacije ronilaca su veoma teški, sa skoro nultom vidljivošću.

"Sve moramo rukama da dotaknemo. Ovo je najmučniji posao u mojoj karijeri", objasnio je jedan od ronilaca agenciji Rojters.

Trajekt na kojem se nalazilo 476 osoba, većinom srednjoškolaca, prevrnuo se, a potom i potonuo 16. aprila.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, broj poginulih se danas popeo na 181, dok se 121 njih, koji su zaglavljeni u olupini trajekta, i dalje vode kao nestali, a svakoga dana se izvuče 30-ak tela, zaključuje pariski dnevnik.

Komentari / 0

Ostavite komentar