Осврт: Звездин страх од великог

Црвено-бели су у поразу од Цибоне показали да им притисак још веже руке у утакмицама "без поправних". Разлог за незадовољство имају сви у клубу - игром, подршком навијача, системом АБА лиге...

Кошарка 25.04.2014 | 18:18
Осврт: Звездин страх од великог

Утакмица Звезде и Цибоне није била изузетак, али је још једном потврдила правило да црвено-бели најлошије играју најзначајније утакмице.

Најбољи тим лигашког дела, који је ове сезоне два пута победио (једном понизио) првог јадранског путника у Евролигу, поново је био спутан улогом фаворита и више од три четвртине смишљао начин да реагује на бољу игру Загрепчана. Када је смислио и када је Цибона посустала - било је касно.

Раднички је прошле године у Лакташима дозволио Звезди да у последња два минута надокнади заостатак од седам поена и учини сезону успешном. У четвртак увече, Цибона је није пустила да се извуче. По виђеном, није ни заслужила.

У полупразној Комбанк арени, ускраћеној за присуство организованих навијача "Делија", још једном је доказано да црвено-бели још не знају да сачувају мир у утакмицама после којих нема поправних. Они који бодре Звезду у најзначајнијем такмичењу поново су се хватали за главу и дозивали играче, не схватајући огроман број промашаја.

На њихову жалост, ништа ново нису видели.

Прошле сезоне, у Лакташима, у утакмици сезоне, Звезда је шутирала за три поена 5/25. Синоћ је убацила две тројке из 32 покушаја! Говоримо о другој најбољој тројкашкој екипи у АБА лиги са процентом успешности од 34,7 % у сезони. Говоримо о екипи која се равноправно носила са Макабијем и Панатинаикосом.

Случајност?

Незахвално је говорити и о превеликом утицају публике. Демаркус Нелсон рекао је одмах после утакмице да навијачи не побеђују, већ тим. Иако је вероватно да би уз пуну халу (рецимо Пионир) и песму Делија и утакмица другачије изгледала, сећање на прошлосезонско финале плеј-офа и последњи меч у црвено-белом "Пиониру" у великој мери релативизује и предност домаћина. За оне са слабијим памћењем, то је онај дерби у којем је Партизан одбранио титулу управо пред бучном Звездином публиком, рутинском победом 68:52.

Подсетимо се још мало.

Црвено-бели (читај: Игор Ракочевић) погодили су тог 12. јуна само ЧЕТИРИ шута из игре за прво полувреме из 26 покушаја! Навијачи Звезде испунили су халу да виде победу за мајсторицу, а видели расположеног Богдана Богдановића и прву тројку свог тима тек у трећој четвртини.

Иако је у сезони на измаку изменила и ојачала тим, притисак одлучујућих утакмица и даље је Звезди везивао руке. Успеси у АБА лиги, тријумфи у оба дербија, као и победе и порази у Евролиги и Еврокупу нису научили Радоњића и играче да се носе са великим очекивањима када је то најпотребније.

Притисак је стегао црвено-беле и на путу ка одбрани Купа Радивоја Кораћа, у фебруару. Мега Визура умало је направила сензацију у финалу, нападом за победу, у којем је Никола Јокић промашио одлучујући шут. Звезда је у тој утакмици губила и 18 разлике, уз лош шут са дистанце (5/24 за три). Драме и стрепње било је и у полуфиналу, против Радничког...

Нажалост по Звезду, изазови који су уследили, лигашке победе и спектакли у Комбанк арени нису је додатно очврсли.

Сви учесници Фајнал фора АБА лиге осећали су и осећају тензију, са којом црвено-бели поново нису знали да се изборе. Зато је и туга на лицима Рашка Катића и Демаркуса Нелсона после утакмице са Цибоном била двострука. Доживели су тежак пораз и изневерили велика очекивања. Пре свега сопствена.

"Немам ништа од анализе. Систем лиге је такав и не могу да га кривим, као, ни нас, ни било кога. У једној утакмици може да се деси било шта, као данас што се десило. Било је много тога. Били смо стегнути, они растерећени, погађали су шутеве, ушла је и вода у уши. Од свега се помало десило и играли су боље. Шта да кажем? Целе сезоне смо доказивали квалитет и били на првој позицији... Ако је то за неку утеху", закључио је Катић сузних очију после неуспеха.

И он и Американац и сви у свлачионици изашли су из Комбанк арене са болним осећајем неправде, логичним за ситуацију у којој су се нашли.

Попут Игокее прошле сезоне, Звезда је за освајање првог места у лигашком делу добила само организацију завршног турнира. Не и пласман у Евролигу. Чак није добила ни најбоље судије из Словеније, као неутралне земље у полуфиналу.

После 26 провера, и у 27. су морали да доказују да са правом заслужују место у најјачем такмичењу. И нису успели.

То јесте спортска неправда. Систем такмичења АБА лиге је накарадан и сви клубови се слажу да мора да се мења. Чак у начелу и генерални менаџер лиге Роман Лисац (на слици са Небојшом Човићем) Али, слагали су се и пре годину дана, па ништа није учињено. Баш зато, због оклевања да се мења и поправља, штету себи наноси и сама АБА лига.

Разлог за незадовољство имаће и клуб. Пристанком да се турнир организује у Комбанк арени, тим Дејана Радоњића исељен је из "Пионира", хале у којој је последњи пут претрпео пораз у АБА лиги у октобру 2012. године.

Поред спортског, Црвена звезда доживеће због играња у Комбанк Арени вероватно и финансијски неуспех, јер ће на крају тродневног Ф4 пословати можда и са губитком. Продаја карата за Фајнал-фор протекла је и протиче лошије него што је било очекивано, делом и због "бојкота" Делија, које су у четвртак остале верније својим принципима, него свом клубу.

Упркос неуспеху, евролигашка врата за Звезду нису затворена, и спортска неправда може бити исправљена кроз могућност добијања "Вајлд карда" од Евролиге, или играња квалификација.

Игокеа је прошле сезоне одбила да учествује у летњим квалификацијама, што ће црвено-бели тешко пропустити. Међутим, на том путу очекује их напоран елиминациони турнир, седам успешних тимова и три велика теста самопоуздања. На најважнијем ове сезоне су пали.

Очекивано финале српског плеј-офа са Партизаном биће између осталог још један показатељ могу ли црвено-бели да се дигну и надају Евролиги и у јесен 2014.

Коментари / 0

Оставите коментар