Osvrt: Zvezdin strah od velikog

Crveno-beli su u porazu od Cibone pokazali da im pritisak još veže ruke u utakmicama "bez popravnih". Razlog za nezadovoljstvo imaju svi u klubu - igrom, podrškom navijača, sistemom ABA lige...

Košarka 25.04.2014 | 18:18
Osvrt: Zvezdin strah od velikog

Utakmica Zvezde i Cibone nije bila izuzetak, ali je još jednom potvrdila pravilo da crveno-beli najlošije igraju najznačajnije utakmice.

Najbolji tim ligaškog dela, koji je ove sezone dva puta pobedio (jednom ponizio) prvog jadranskog putnika u Evroligu, ponovo je bio sputan ulogom favorita i više od tri četvrtine smišljao način da reaguje na bolju igru Zagrepčana. Kada je smislio i kada je Cibona posustala - bilo je kasno.

Radnički je prošle godine u Laktašima dozvolio Zvezdi da u poslednja dva minuta nadoknadi zaostatak od sedam poena i učini sezonu uspešnom. U četvrtak uveče, Cibona je nije pustila da se izvuče. Po viđenom, nije ni zaslužila.

U polupraznoj Kombank areni, uskraćenoj za prisustvo organizovanih navijača "Delija", još jednom je dokazano da crveno-beli još ne znaju da sačuvaju mir u utakmicama posle kojih nema popravnih. Oni koji bodre Zvezdu u najznačajnijem takmičenju ponovo su se hvatali za glavu i dozivali igrače, ne shvatajući ogroman broj promašaja.

Na njihovu žalost, ništa novo nisu videli.

Prošle sezone, u Laktašima, u utakmici sezone, Zvezda je šutirala za tri poena 5/25. Sinoć je ubacila dve trojke iz 32 pokušaja! Govorimo o drugoj najboljoj trojkaškoj ekipi u ABA ligi sa procentom uspešnosti od 34,7 % u sezoni. Govorimo o ekipi koja se ravnopravno nosila sa Makabijem i Panatinaikosom.

Slučajnost?

Nezahvalno je govoriti i o prevelikom uticaju publike. Demarkus Nelson rekao je odmah posle utakmice da navijači ne pobeđuju, već tim. Iako je verovatno da bi uz punu halu (recimo Pionir) i pesmu Delija i utakmica drugačije izgledala, sećanje na prošlosezonsko finale plej-ofa i poslednji meč u crveno-belom "Pioniru" u velikoj meri relativizuje i prednost domaćina. Za one sa slabijim pamćenjem, to je onaj derbi u kojem je Partizan odbranio titulu upravo pred bučnom Zvezdinom publikom, rutinskom pobedom 68:52.

Podsetimo se još malo.

Crveno-beli (čitaj: Igor Rakočević) pogodili su tog 12. juna samo ČETIRI šuta iz igre za prvo poluvreme iz 26 pokušaja! Navijači Zvezde ispunili su halu da vide pobedu za majstoricu, a videli raspoloženog Bogdana Bogdanovića i prvu trojku svog tima tek u trećoj četvrtini.

Iako je u sezoni na izmaku izmenila i ojačala tim, pritisak odlučujućih utakmica i dalje je Zvezdi vezivao ruke. Uspesi u ABA ligi, trijumfi u oba derbija, kao i pobede i porazi u Evroligi i Evrokupu nisu naučili Radonjića i igrače da se nose sa velikim očekivanjima kada je to najpotrebnije.

Pritisak je stegao crveno-bele i na putu ka odbrani Kupa Radivoja Koraća, u februaru. Mega Vizura umalo je napravila senzaciju u finalu, napadom za pobedu, u kojem je Nikola Jokić promašio odlučujući šut. Zvezda je u toj utakmici gubila i 18 razlike, uz loš šut sa distance (5/24 za tri). Drame i strepnje bilo je i u polufinalu, protiv Radničkog...

Nažalost po Zvezdu, izazovi koji su usledili, ligaške pobede i spektakli u Kombank areni nisu je dodatno očvrsli.

Svi učesnici Fajnal fora ABA lige osećali su i osećaju tenziju, sa kojom crveno-beli ponovo nisu znali da se izbore. Zato je i tuga na licima Raška Katića i Demarkusa Nelsona posle utakmice sa Cibonom bila dvostruka. Doživeli su težak poraz i izneverili velika očekivanja. Pre svega sopstvena.

"Nemam ništa od analize. Sistem lige je takav i ne mogu da ga krivim, kao, ni nas, ni bilo koga. U jednoj utakmici može da se desi bilo šta, kao danas što se desilo. Bilo je mnogo toga. Bili smo stegnuti, oni rasterećeni, pogađali su šuteve, ušla je i voda u uši. Od svega se pomalo desilo i igrali su bolje. Šta da kažem? Cele sezone smo dokazivali kvalitet i bili na prvoj poziciji... Ako je to za neku utehu", zaključio je Katić suznih očiju posle neuspeha.

I on i Amerikanac i svi u svlačionici izašli su iz Kombank arene sa bolnim osećajem nepravde, logičnim za situaciju u kojoj su se našli.

Poput Igokee prošle sezone, Zvezda je za osvajanje prvog mesta u ligaškom delu dobila samo organizaciju završnog turnira. Ne i plasman u Evroligu. Čak nije dobila ni najbolje sudije iz Slovenije, kao neutralne zemlje u polufinalu.

Posle 26 provera, i u 27. su morali da dokazuju da sa pravom zaslužuju mesto u najjačem takmičenju. I nisu uspeli.

To jeste sportska nepravda. Sistem takmičenja ABA lige je nakaradan i svi klubovi se slažu da mora da se menja. Čak u načelu i generalni menadžer lige Roman Lisac (na slici sa Nebojšom Čovićem) Ali, slagali su se i pre godinu dana, pa ništa nije učinjeno. Baš zato, zbog oklevanja da se menja i popravlja, štetu sebi nanosi i sama ABA liga.

Razlog za nezadovoljstvo imaće i klub. Pristankom da se turnir organizuje u Kombank areni, tim Dejana Radonjića iseljen je iz "Pionira", hale u kojoj je poslednji put pretrpeo poraz u ABA ligi u oktobru 2012. godine.

Pored sportskog, Crvena zvezda doživeće zbog igranja u Kombank Areni verovatno i finansijski neuspeh, jer će na kraju trodnevnog F4 poslovati možda i sa gubitkom. Prodaja karata za Fajnal-for protekla je i protiče lošije nego što je bilo očekivano, delom i zbog "bojkota" Delija, koje su u četvrtak ostale vernije svojim principima, nego svom klubu.

Uprkos neuspehu, evroligaška vrata za Zvezdu nisu zatvorena, i sportska nepravda može biti ispravljena kroz mogućnost dobijanja "Vajld karda" od Evrolige, ili igranja kvalifikacija.

Igokea je prošle sezone odbila da učestvuje u letnjim kvalifikacijama, što će crveno-beli teško propustiti. Međutim, na tom putu očekuje ih naporan eliminacioni turnir, sedam uspešnih timova i tri velika testa samopouzdanja. Na najvažnijem ove sezone su pali.

Očekivano finale srpskog plej-ofa sa Partizanom biće između ostalog još jedan pokazatelj mogu li crveno-beli da se dignu i nadaju Evroligi i u jesen 2014.

Komentari / 0

Ostavite komentar