Киша и поплаве и наредних дана (ВИДЕО)

Према прогнози метеоролога, наредних дана у Републици Српској и даље ће бити облачно са кишом и
локалним пљусковима, тако да се може очекивати и пораст водотока већине ријека у Српској.

Република Српска 25.04.2014 | 19:13
Киша и поплаве и наредних дана (ВИДЕО)

Ванредне одбране од поплаве очекују се око подручја ријека Уне, Сане, Врбаса и Босне, док је ниво ријеке Саве у благом паду - изјавили су у Бањалуци чланови Координационог тима Владе Републике Српске за борбу против поплава.

Период нестабилног времена  са кишом  наставиће се и наредних дана - најављују метеоролози.

У Координационом тиму за поплаве Владе Српске су израчунали да се највише падавина може очекивати у суботу и понедјељак. За цијели период  може пасти  и до стотину литара по метру квадратном.

На ријеци Дрини се очекује мањи пораст водостаја, без поплава, док се могу очекивати бујичне поплаве малих водотока и изливање канала у мелиорационим системима од Козарске Дубице до Семберије - нагласио је Стевановић.

Поплаве се могу зауставити само дугорочним путем, а пројекат се од 2010. године, након посљедње велике поплаве, финансира из кредита Европске Инвестиционе банке у износу од 55 милиона евра.

Надлежни не могу бити криви за поплаве, јер су одводни канали нечисти, највише због смећа које су бацали грађани, казао је Анђелић.

Настала штета се може намирити само дјелимично и то у случају да се прогласи елементарна непогода. Најбоља заштита је осигурање код осигуравајућих кућа - савјет је надлежних из Владе Српске.

БН ТВ

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бег

26.04.2014 20:39

А ста ако после заврсетка пројекта и утросених 55 милиона КМ и даље буде поплава? Ко це онда да иде на робију?

ОДГОВОРИТЕ