Kiša i poplave i narednih dana (VIDEO)

Prema prognozi meteorologa, narednih dana u Republici Srpskoj i dalje će biti oblačno sa kišom i
lokalnim pljuskovima, tako da se može očekivati i porast vodotoka većine rijeka u Srpskoj.

Republika Srpska 25.04.2014 | 19:13
Kiša i poplave i narednih dana (VIDEO)

Vanredne odbrane od poplave očekuju se oko područja rijeka Une, Sane, Vrbasa i Bosne, dok je nivo rijeke Save u blagom padu - izjavili su u Banjaluci članovi Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za borbu protiv poplava.

Period nestabilnog vremena  sa kišom  nastaviće se i narednih dana - najavljuju meteorolozi.

U Koordinacionom timu za poplave Vlade Srpske su izračunali da se najviše padavina može očekivati u subotu i ponedjeljak. Za cijeli period  može pasti  i do stotinu litara po metru kvadratnom.

Na rijeci Drini se očekuje manji porast vodostaja, bez poplava, dok se mogu očekivati bujične poplave malih vodotoka i izlivanje kanala u melioracionim sistemima od Kozarske Dubice do Semberije - naglasio je Stevanović.

Poplave se mogu zaustaviti samo dugoročnim putem, a projekat se od 2010. godine, nakon posljednje velike poplave, finansira iz kredita Evropske Investicione banke u iznosu od 55 miliona evra.

Nadležni ne mogu biti krivi za poplave, jer su odvodni kanali nečisti, najviše zbog smeća koje su bacali građani, kazao je Anđelić.

Nastala šteta se može namiriti samo djelimično i to u slučaju da se proglasi elementarna nepogoda. Najbolja zaštita je osiguranje kod osiguravajućih kuća - savjet je nadležnih iz Vlade Srpske.

BN TV

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

beg

26.04.2014 20:39

A sta ako posle zavrsetka projekta i utrosenih 55 miliona KM i dalje bude poplava? Ko ce onda da ide na robiju?

ODGOVORITE