Обиљежавање годишњице злочина у Добровољачкој (ВИДЕО)

Све је спремно за обиљежавање годишњице злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву, саопштено је данас након састанка пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање страдања припадника ЈНА 2. и 3. маја
1992. године.

Република Српска 25.04.2014 | 19:53
Обиљежавање годишњице злочина у Добровољачкој (ВИДЕО)

Иако је од злочина прошло 22 године почаст за 42 погинула војника,из наводно безбједносних разлога, неће бити одата на мјесту гдје се злочин десио нити ће бити одржан вјерски обред.

МУП Кантона Сарајево увјерава учеснике манифестација да ће скуп протећи безбједно. Они за сада немају најаву контрамитинга нити имају обавјештајне податке да се тако нешто спрема. Ипак свим учесницима манифестације обиљежавања злочина у Добровољачкој у сјећању је догађај од прије двије године када су били изложени вербалним пријетњама и увредама, због чега је поднесена и кривична пријава.

,,Питали смо данас МУП Кантона Сарајево шта је са том кривичном пријавом и они су нам рекли да су је прослиједили Тужилаштву и да је то сада у њиховим рукама. Нећемо одустати док се то не рјеши и док не буду кажњени они који су вулгарно вријеђалу учеснике манифестације. Зна се ко су они јер смо ми уз кривичну пријаву доставили и видео материјал, а ти исти људи су то вече гостовали на федералним медијима и представљени као хероји и браниоци Сарајева'', каже Велибор Дуњић предсједавајући Пододбора Владе Српске за обиљежавање годишњице злочина у Добровољачкој.

Пододбор Владе Републике Српске састао се и са представницима Борачке организације који су истакли да је њихова обавеза обиљежавање годишњице кукавичког злочина почињеног над недужним војницима. Нећемо дозволити да се то страдање заборави, тражимо процесуирање одговрних и захтјевамо да нам се се дозволи да почаст убијеним одамо тачно на мјесту гдје се злочин десио,  поручују борци.

,,Зашто не можемо доћи на мјесто злочина? Зашто не можемо на том мјесту поставити спомен плочу? Зашто се ту не може одржати вјерски обред? Циљ манифестације је да се одржи парастос и да се помолимо за душе наше мртве браће а не да се политичари сликају'', поручује Жељко Лалић предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије.

Обиљежавање годишњице злочина у Добровољачкој улици почеће 3.маја у 9 часова и 30 минута парастосом у цркви у Миљевићима. У 10 часова је планиран полазак за Сарајево гдје ће у некадашњој Добровољачкој улици од 10 и 30 до 11 и 30 мирном шетњом, полагањем цвијећа и паљењем свијећа бити одата почаст за 42 убијена припадника ЈНА.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Истина

25.04.2014 18:36

Било би добро да се не манипулисе бројем погинули. Да се разумијемо и један је пуно. Треба послусати и Ген. Пук. Милутина Кукањца, команданта Друге армијске области ЈНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

26.04.2014 10:22

Што се тиче манипулације Кукањац је онда био "изгубљен" јер се није надао и није био спреман за овакав развој догађаја.Сваке године се прави злочин над погинулим јер се не допушта да се дође на мјесто страдања.

ОДГОВОРИТЕ