Obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj (VIDEO)

Sve je spremno za obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, saopšteno je danas nakon sastanka pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje stradanja pripadnika JNA 2. i 3. maja
1992. godine.

Republika Srpska 25.04.2014 | 19:53
Obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj (VIDEO)

Iako je od zločina prošlo 22 godine počast za 42 poginula vojnika,iz navodno bezbjednosnih razloga, neće biti odata na mjestu gdje se zločin desio niti će biti održan vjerski obred.

MUP Kantona Sarajevo uvjerava učesnike manifestacija da će skup proteći bezbjedno. Oni za sada nemaju najavu kontramitinga niti imaju obavještajne podatke da se tako nešto sprema. Ipak svim učesnicima manifestacije obilježavanja zločina u Dobrovoljačkoj u sjećanju je događaj od prije dvije godine kada su bili izloženi verbalnim prijetnjama i uvredama, zbog čega je podnesena i krivična prijava.

,,Pitali smo danas MUP Kantona Sarajevo šta je sa tom krivičnom prijavom i oni su nam rekli da su je proslijedili Tužilaštvu i da je to sada u njihovim rukama. Nećemo odustati dok se to ne rješi i dok ne budu kažnjeni oni koji su vulgarno vrijeđalu učesnike manifestacije. Zna se ko su oni jer smo mi uz krivičnu prijavu dostavili i video materijal, a ti isti ljudi su to veče gostovali na federalnim medijima i predstavljeni kao heroji i branioci Sarajeva'', kaže Velibor Dunjić predsjedavajući Pododbora Vlade Srpske za obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj.

Pododbor Vlade Republike Srpske sastao se i sa predstavnicima Boračke organizacije koji su istakli da je njihova obaveza obilježavanje godišnjice kukavičkog zločina počinjenog nad nedužnim vojnicima. Nećemo dozvoliti da se to stradanje zaboravi, tražimo procesuiranje odgovrnih i zahtjevamo da nam se se dozvoli da počast ubijenim odamo tačno na mjestu gdje se zločin desio,  poručuju borci.

,,Zašto ne možemo doći na mjesto zločina? Zašto ne možemo na tom mjestu postaviti spomen ploču? Zašto se tu ne može održati vjerski obred? Cilj manifestacije je da se održi parastos i da se pomolimo za duše naše mrtve braće a ne da se političari slikaju'', poručuje Željko Lalić predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije.

Obilježavanje godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici počeće 3.maja u 9 časova i 30 minuta parastosom u crkvi u Miljevićima. U 10 časova je planiran polazak za Sarajevo gdje će u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici od 10 i 30 do 11 i 30 mirnom šetnjom, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća biti odata počast za 42 ubijena pripadnika JNA.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istina

25.04.2014 18:36

Bilo bi dobro da se ne manipulise brojem poginuli. Da se razumijemo i jedan je puno. Treba poslusati i Gen. Puk. Milutina Kukanjca, komandanta Druge armijske oblasti JNA.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

26.04.2014 10:22

Što se tiče manipulacije Kukanjac je onda bio "izgubljen" jer se nije nadao i nije bio spreman za ovakav razvoj događaja.Svake godine se pravi zločin nad poginulim jer se ne dopušta da se dođe na mjesto stradanja.

ODGOVORITE