Нетачне изјаве функцонера СДП-а

Кабинет предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослава Беванде реаговао је данас на, како се наводи, низ неистинитих информација које су након тематске сједнице Савјета министара БиХ изнијели у медијима функционери СДП-а БиХ.

Босна и Херцеговина 25.04.2014 | 17:16
 Нетачне изјаве функцонера СДП-а

У саопштењу Савјета министара БиХ се подсјећа да је Генерални директорат за проширење, на челу са Жаном-Ериком Пакеом посредством Дирекције за европске интеграције /ДЕИ/ БиХ затражио да Савјет министара БиХ на сједници донесе одлуку о успостављању радне групе која ће присуствовати Седмом пленарном тематском састанку структуралног дијалога у Бриселу 29. априла.

Беванда је информацију о одржавању састанка о структуралном дијалогу о правосуђу са листом чланова делегације БиХ уврстио у дневни ред тематске сједнице Савјета министара БиХ која је одржана у сриједу, 23.  априла, и на којој се Савјет министара изјашњавао и о Информацији и о закључцима које је предложила ДЕИ БиХ.

"С обзиром да је, у складу са Законом о Савјету министара БиХ и у контексту остваривања и испуњавања услова европских и евроатлантских интеграција, за овај документ било потребно обезбиједити консензус, он није постигнут због недостатка гласова из реда српског народа", појашњава се из Кабинета предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Због тога је Савјет министара БиХ, према приједлогу министра финансија и трезора БиХ Николе Шпирића, већином гласова донио закључак којим се од Брисела тражи одгађање тематског састанка за одржавање седмог пленарног састанка структуралног дијалога о правосуђу, заказаног за 29. април, док Савјет министара не ријеши претходна питања неопходна за одржавање тог састанка.

У саопштењу се напомиње да су Беванда и министар правде Бариша Чолак гласали за понуђену информацију и предложене закључке, а када то није  имало потребну већину, с намјером да подстакну рјешавање наведених проблема, подржали су и помјерање састанка.

"Дакле, била су понуђена два приједлога, од којих један није имао подршку из реда српског народа, а други није имао већину из реда бошњачког народа, док су оба приједлога имала већину хрватских чланова
Савјета министара БиХ, а све у сврху поштивања принципа договорених у Бриселу", наводи се у саопштењу.

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија позвао је данас представнике свих надлежних институција у БиХ да се, ипак, одазову на позив из Брисела да 29. априла учествују на тематској сједници
структуралног дијалога, иако је Савјет министара БиХ прије два дана донио закључак да затражи пролонгирање тог скупа.

"Лично сам разговарао са једним бројем позваних и охрабрио их да се одазову позиву. Закључак Савјета министара за одгађање тематског семинара, усвојен уз противљење министара из реда СДП-а БиХ, је неразумна одлука која показује да још на политичком нивоу немамо стварне опредјељености за европски пут БиХ, те борбу против корупције", рекао је Лагумџија.

Европска комисија неће одгодити тематску сједницу посвећену Структуралном дијалогу између ЕУ и БиХ, која би требало да буде одржана 29. априла, наводи се, између осталог, у писму које је директор за
западни Балкан у Генералном директорату за проширење Жан-Ерик Паке упутио званичницима у БиХ укљученим у Структурални дијалог.


Коментари / 0

Оставите коментар