Netačne izjave funkconera SDP-a

Kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande reagovao je danas na, kako se navodi, niz neistinitih informacija koje su nakon tematske sjednice Savjeta ministara BiH iznijeli u medijima funkcioneri SDP-a BiH.

Bosna i Hercegovina 25.04.2014 | 17:16
 Netačne izjave funkconera SDP-a

U saopštenju Savjeta ministara BiH se podsjeća da je Generalni direktorat za proširenje, na čelu sa Žanom-Erikom Pakeom posredstvom Direkcije za evropske integracije /DEI/ BiH zatražio da Savjet ministara BiH na sjednici donese odluku o uspostavljanju radne grupe koja će prisustvovati Sedmom plenarnom tematskom sastanku strukturalnog dijaloga u Briselu 29. aprila.

Bevanda je informaciju o održavanju sastanka o strukturalnom dijalogu o pravosuđu sa listom članova delegacije BiH uvrstio u dnevni red tematske sjednice Savjeta ministara BiH koja je održana u srijedu, 23.  aprila, i na kojoj se Savjet ministara izjašnjavao i o Informaciji i o zaključcima koje je predložila DEI BiH.

"S obzirom da je, u skladu sa Zakonom o Savjetu ministara BiH i u kontekstu ostvarivanja i ispunjavanja uslova evropskih i evroatlantskih integracija, za ovaj dokument bilo potrebno obezbijediti konsenzus, on nije postignut zbog nedostatka glasova iz reda srpskog naroda", pojašnjava se iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Zbog toga je Savjet ministara BiH, prema prijedlogu ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića, većinom glasova donio zaključak kojim se od Brisela traži odgađanje tematskog sastanka za održavanje sedmog plenarnog sastanka strukturalnog dijaloga o pravosuđu, zakazanog za 29. april, dok Savjet ministara ne riješi prethodna pitanja neophodna za održavanje tog sastanka.

U saopštenju se napominje da su Bevanda i ministar pravde Bariša Čolak glasali za ponuđenu informaciju i predložene zaključke, a kada to nije  imalo potrebnu većinu, s namjerom da podstaknu rješavanje navedenih problema, podržali su i pomjeranje sastanka.

"Dakle, bila su ponuđena dva prijedloga, od kojih jedan nije imao podršku iz reda srpskog naroda, a drugi nije imao većinu iz reda bošnjačkog naroda, dok su oba prijedloga imala većinu hrvatskih članova
Savjeta ministara BiH, a sve u svrhu poštivanja principa dogovorenih u Briselu", navodi se u saopštenju.

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pozvao je danas predstavnike svih nadležnih institucija u BiH da se, ipak, odazovu na poziv iz Brisela da 29. aprila učestvuju na tematskoj sjednici
strukturalnog dijaloga, iako je Savjet ministara BiH prije dva dana donio zaključak da zatraži prolongiranje tog skupa.

"Lično sam razgovarao sa jednim brojem pozvanih i ohrabrio ih da se odazovu pozivu. Zaključak Savjeta ministara za odgađanje tematskog seminara, usvojen uz protivljenje ministara iz reda SDP-a BiH, je nerazumna odluka koja pokazuje da još na političkom nivou nemamo stvarne opredjeljenosti za evropski put BiH, te borbu protiv korupcije", rekao je Lagumdžija.

Evropska komisija neće odgoditi tematsku sjednicu posvećenu Strukturalnom dijalogu između EU i BiH, koja bi trebalo da bude održana 29. aprila, navodi se, između ostalog, u pismu koje je direktor za
zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje Žan-Erik Pake uputio zvaničnicima u BiH uključenim u Strukturalni dijalog.


Komentari / 0

Ostavite komentar