Босић: Власт зрела да иде у затвор

СДС ће, кад у октобру дође на власт, увести систем одговорности, што значи да смо спремни повући се са власти ако не будемо могли спровести оно што обећамо.

Република Српска 26.04.2014 | 07:51
Босић: Власт зрела да иде у затвор


Босић:
Власт зрела да иде у затвор



То је у интервју за "ЕуроБлиц" нагласио Младен Босић, предсједник СДС, највеће опозиционе странке у РС.


Објелоданили сте Бијелу књигу у којој је скенирано стање у РС и у којој су предложене мјере за побољшање еконоског и политичког амбијента у РС. Може ли то једна власт остварити у четверогодишњем мандату, ако опозиција побиједи на изборима?  


У Бијелој књизи су постављени циљеви наше политике. Неке од њих је неопходно провести одмах, а неки ће се проводити у току мандата. За омогућавање спровођења реформи биће потребно промјенити и законе
и ми се сада већ припремамо за то. То се прије свега односи на борбу против корупције. 

 

Који су највећи економски промашаји актуелне власти и шта бисте другачије урадили од њих да сте на власти?

 

Највећи промашај јесте што уопште нису имали дефинисане приоритете, него су политику водили већим дијелом у складу са страначким и личним интересима. Умјесто да су одредили да је отварање нових радних мјеста, а самим тим и развој реалног сектора привреде, приоритет број један, они су се одлучили да троше новац тамо гдје посао могу намјестити својим тајкунима.

Дефинисаћемо да је најважнији од приоритета РС отварање нових радних мјеста, јер је незапосленост достигла ниво елементарне непогоде и тако се са њом морамо обрачунавати користећи сва средства. Умјесто што су кредитима крпили  буџетске рупе, морали су их усмјерити у привреду која ће их сама отплаћивати.

 

Најавили сте испитати 24 спорне приватизације. Које?

 

Ради се о 24 афере тешке стотине милиона марака које су углавном већ познате јавности, а чију истрагу
опструише актуелна власт због умјешаности. Поменућу само неке: Бирач, БиБ банка, набавка ђубрива, концесије и подстицаји у пољопривреди, криминал у здравству за вријеме министра Шкрбића ...

Не желим сада да све набројим због прикривања доказа, али чуће се.  Међу њима има и оних које се односе на криминалну приватизацију. Нажалост, списак пљачки уз сагласност власти је много већи од броја 24. Није битно што коначно хватање у коштац са овим злом од нас тражи и ЕУ. Битно је што то траже грађани РС чији новац је покраден и који очекују да бар дио буде враћен. То значи да послије октобра мора бити отворен прави рат против криминала.

 

Више пута сте оптужили власт за криминал и крупцију. Које су највеће криминалне и корупционашке афере у РС?

 

Врх власти РС уплетен је скоро у све афере. То је разлог зашто је заташкана истрага, упркос евидентном криминалу.

 

Опозиционе партије у РС се уједињују у један блок, а утисак је да СДС избјегава било какав споразум. Имате примједбе на странке које су мање од СДС?


Напротив, СДС је носилац те активности и блок опозиције под називом Савез за промјене ће бити промовисан до краја овог мјесеца. То смо најавили на Скупштини странке у Бијељини и усвојили декларацију о промјенама. Блок послије тога треба да прогласи заједничке канидате за предсједника РС и српског члана предсједништва. У Савез су добродошле све странке, организације и појединци који су свјесни да
смо на путу пропадања ако не направимо значајне реформе и промјене у свим сегментима друштва.

 

Постоје ли могућности да СНСД и СДС, макар после избора направе велику коалицију и формирају Владу и који су то услови да би СДС пристала на то?

 

За то не постоје услови с обзиром да је наше обећање рат против корупције. Не можете то провести са онима који би сутра требали да због корупције иду у затвор.

 

Да ли је тачно да је владика Григорије нудио сарадњу СДС и СНСД? Шта је конкретно предлагао?

 

Прије свега мислим да је ниско препричавати приватне разговоре. Са људима који то раде, од сада ћу предложити да се снимају разговори, да не би препричавали своје верзије. То исто ради и Додик, а владика очигледно дијели исти систем вриједности са њим. Више пута сам из странке добијао информације да владика Григорије тражи састанак са мном, па сам на крају прихватио да се сретнемо.

У то вријеме била је јавна тајна да се владика Григорије упустио у кампању да заузме мјесто митрополита дабробосанског за којег се причало да је болестан. Народ тог краја је већ отворено изражавао бојазан и противљење томе, прије свега зато што митрополит Николај ужива велико поштовање, али и због и тада нескривеног политичко-промотивног рада владике на величању Милорада Додика. На крају сам прихватио да се сретнемо у хотелу "Европа" у Сарајеву, гдје сам у том тренутку био.

Владики сам пренио да се СДС као партија не мијеша у унутрашња питања цркве, очекујући да ће он схватити да ни он не би смио да се мјеша у политички живот, јер на тај начин дијели српски православни народ. Тачно је да је Григорије изразио и своје мишљење да би СНСД и СДС требало да иду заједно и при том веома ружно квалификовао остале странке у РС.

 

Да ли је том приликом постављао одређне услове и које?

 

Није било никаквих услова. Не знам уопште на основу чега је владика Григорије закључио да бих ја имао респект према његовим предлозима, пошто се не ради о непристрасном и објективном човјеку.
Зашто тако нешто није предлагао Додику када је овај прекидао споразум о јединственом дјеловању из РС у Сарајеву?

 
Вјерујете ли да лидер СНСД Милорад Додик није упознат са вашим сусретом?


Не знам и не занима ме, али сам чуо да је владика Григорије дошао с хеликоптером предсједника РС.


Ваше присталице очекују да будете противкандидат Додику за предсједника РС. Хоћете ли бити кандидат опозиције?

 

То ће бити тема унутар Савеза за промјене. Има доста добрих кандидата, а убијеђен сам  да ће побиједити ко год буде договорен и иза кога сви станемо. Гласачи ће се примарно опредјељивати да ли су за наставак оваквог стања или су за промјене, односно да ли су за Милорада Додика, или кандидата Савеза за промјене.

 
Како тумачите приједлог владике Григорија да Додик треба да нестане из политике и да му не треба трећи мандат?


Његове ријечи нисам тако схватио, управо супротно. То је прича за малу дјецу, као Додик није светац, али нема ко да га замијени. Исти посао за Додика раде и његови други пословни партнери као што је
Кустурица, Влајки, Каргановић...


СНСД вас највише критикује због потписивања споразума народних странака у Сарајеву, називајући вас пробосанском партијом. Да ли се СДС залаже за унитарну БиХ ?

 

Они су убијеђени да ће,уколико стално понављају исту лаж,она бити прихваћена као истина. Од њих нисам
чуо ни једну ствар у том документу која је против интереса РС и то је јаван документ који се налази на нашем сајту. Напротив, говори се о универзалним вриједностима као што су уважавање, правна држава,
развоју социјалне тржишне економије...

Назвати СДС пробосанском партијом је као кад би назвали патријарха реисом.


Имате ли резултате последњих истраживања о рејтингу странаке?

 

Имамо истраживања која потврђују константан раст СДС-а и константан пад СНСД-а. 

 

 

 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ВОЖД

25.04.2014 11:51

Предсједниче, кад дођете, ако Бог да у октобру на чело РС-а, васколики српски народ ће вам дати крила и подршку. Желим Вам пуно успјеха у борби против криминала, корупције и ове клике на власти и њихових сателита..Свом снагом напријед..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

25.04.2014 11:54

И треба да иду у затвор, заједно са Великим Бајом - Милорадом Додиком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раб Бозији

25.04.2014 12:13

Не буде ли овако,Босицу цувај се мотике. Надам се да цес заузети свјетло мјесто у историји српског народа као и Вуциц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

25.04.2014 13:43

Историја је показала како ко долази на власт, био је цист некорумпиран и онда се поквари поцне да краде а народ то примјети кад ти фини сто су били некад у криминалце се претворили..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

25.04.2014 13:43

Свака част на јасним и отвореним ставовима...вријеме је да се коначно раскрсти са криминалцима из врха власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош983

25.04.2014 14:21

Република Српска одавно није имала бољег политицара. Мало прича, много каже. Јасни циљеви, ставови, планови. Само овакви могу очувати интересе Српске и српског народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.04.2014 15:19

Једва чекам да ове криминалце скинемо са власти. Прво што се мора урадити је хитно оснивање министарства унутрашињих послова да ови лопови не би побјегли. Заплијеном њихове имовине вратили би 70% дугова. Само напријед да нам дезертери и пробисвјети и мафијаши не блате нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цомбе

25.04.2014 15:44

Подрска Босицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зденко

25.04.2014 15:49

Све вас треба у затвор, исти си ти Босицу ко и Додик, само цекас да додјес на власт да се наберес и ти. Сви сте ви ДЕЗЕРТЕРИ протеклог рата. Нек вас буде све срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир Посавина

25.04.2014 15:49

Добро речено, "...незапосленост је достигла ниво елементарне непогоде...". Браво Босићу, Српска је уз тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

25.04.2014 16:17

Па бре, људи шта да радимо ако Мила стрпамо на робију. Немојте молим вас. Пустите га барем још један мандат да краде, што сте такви. Ено неће само он сам да краде, довео нам је и Русе да нам опљачкају Електро-привреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивијо снсд

25.04.2014 16:20

Мени се цини да нам ваља паковати кофере!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа #16

25.04.2014 16:25

Доста је више било овакве власти. Па не можемо дјеци да купимо основне намирнице због високе потрошачке корпе. Босићу ако дођеш на власт све их затвори! Доста смо испаштали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип Вишњић

25.04.2014 16:28

Одавно су они зрели за затвора почев од главног БАЈЕ па Зељка Цвијановиц па сви додиковци редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

25.04.2014 16:29

Зденко, какав си то човјек па осуђејеш и поредиш гос. Босића са Додиком. Човјек каже ако не испоштују обећања да сносе последице. Босић је политичар за пожелити и надам се убједљивој побједи у октобру и то подршком од бар 70%. Живи били и дочекали Босића за пресједника Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко са стране

25.04.2014 16:52

Да се разумијемо, нисам члан СДС, нити било које странке, али ми опасно скаче по живцима Додиково понашање према народу као да смо стока. Не могу да не примјетим да нам треба одмјерених политичара, који неће ногом ни отварати ни затварати ниједна врата. Сад, да ли ту препознајете некога као Босића (не мора бити он, али нека буде неко ко нас неће третираи као стоку!) или Додика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

звуцник

25.04.2014 16:56

МЛАДЕНЕ ОНИ СУ ИЗЊЕЛИ КЕС ИЗ РЕПУБЛИКЕ сРПСКЕ. МОРАЦЕС ДОБРО ДА ПАЗИС ГДЈЕ СЕ КРЕЦУ, БЈЕЗАЦЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

25.04.2014 17:10

Не смије се дозволити да се ратни профитери и они који су опљацкали и довели народ на руб пропасти крију иза Путина и Русије. Нема затвора за издајнике него стрељање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

25.04.2014 17:39

Па херц води Босица себи куци кад ти је тако добар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перун

25.04.2014 18:04

Па херцеговче што мало не размислиш? Профитерством се могу бавити они који имају власт. Сјети се ко је у рату имао власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

25.04.2014 18:24

Свака цаст господину Босицу, показује да је зрео политицар, нема дилеме! Треба да видимо да ли смо зрео народ или цемо да наставимо нас пут у провалију ! Ако не подрзимо овога цовијека сад, не заслузујемо боље сутра господо !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.04.2014 18:26

Добро је сто су се удрузили Цавиц и Кецмановиц... Два паметна и умјерена политицара који могу повуци напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈА

25.04.2014 18:50

Какве небулозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

25.04.2014 19:04

Хај ти мени сада објасни ста то знаци правна држава на нивоу БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

25.04.2014 21:35

Само похапси ову банду сто опљацка милијарде и има да будес дозивотни преседник.Пуна подрска на идеји али ако ово буде предизборна реклама и твоја це брзо догорити.Пуна подрска за борбу против системског криминала у институцијама Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас раxума

25.04.2014 21:55

толико паметно,одмјерено,прави цовјек да нас извуце из брлога и блата,досло је врјеме за паметне људе.доста је кабадахија,пљацкаса и сијаца мрзње .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

27.04.2014 21:54

лУКА,ДОЋИ ЋЕ СВИМА НАМА БОСИЋ И ТРЕБА ДА ЗАЈЕДНО ПРОСЛАВИМО.БОСИЋ ИМА СВОЈУ КУЋУ И НАМА ЗАЈЕДНИЧКУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ.ЈА КАО БОРАЦ РС.ОД ПРВОГ ДО ЗАДЊЕГ ДАНА ТАКО ДОЖИВЉАВАМ СДС И гос. БОСИЋА. МАЛО РАЗМИСЛИ И ВРАТИ СЈЕЋАЊА НА ВЕЛИКА ОБЕЋАЊА ПРОТЕКЛИХ 8год.

ОДГОВОРИТЕ