Bosić: Vlast zrela da ide u zatvor

SDS će, kad u oktobru dođe na vlast, uvesti sistem odgovornosti, što znači da smo spremni povući se sa vlasti ako ne budemo mogli sprovesti ono što obećamo.

Republika Srpska 26.04.2014 | 07:51
Bosić: Vlast zrela da ide u zatvor


Bosić:
Vlast zrela da ide u zatvor



To je u intervju za "EuroBlic" naglasio Mladen Bosić, predsjednik SDS, najveće opozicione stranke u RS.


Objelodanili ste Bijelu knjigu u kojoj je skenirano stanje u RS i u kojoj su predložene mjere za poboljšanje ekonoskog i političkog ambijenta u RS. Može li to jedna vlast ostvariti u četverogodišnjem mandatu, ako opozicija pobijedi na izborima?  


U Bijeloj knjizi su postavljeni ciljevi naše politike. Neke od njih je neophodno provesti odmah, a neki će se provoditi u toku mandata. Za omogućavanje sprovođenja reformi biće potrebno promjeniti i zakone
i mi se sada već pripremamo za to. To se prije svega odnosi na borbu protiv korupcije. 

 

Koji su najveći ekonomski promašaji aktuelne vlasti i šta biste drugačije uradili od njih da ste na vlasti?

 

Najveći promašaj jeste što uopšte nisu imali definisane prioritete, nego su politiku vodili većim dijelom u skladu sa stranačkim i ličnim interesima. Umjesto da su odredili da je otvaranje novih radnih mjesta, a samim tim i razvoj realnog sektora privrede, prioritet broj jedan, oni su se odlučili da troše novac tamo gdje posao mogu namjestiti svojim tajkunima.

Definisaćemo da je najvažniji od prioriteta RS otvaranje novih radnih mjesta, jer je nezaposlenost dostigla nivo elementarne nepogode i tako se sa njom moramo obračunavati koristeći sva sredstva. Umjesto što su kreditima krpili  budžetske rupe, morali su ih usmjeriti u privredu koja će ih sama otplaćivati.

 

Najavili ste ispitati 24 sporne privatizacije. Koje?

 

Radi se o 24 afere teške stotine miliona maraka koje su uglavnom već poznate javnosti, a čiju istragu
opstruiše aktuelna vlast zbog umješanosti. Pomenuću samo neke: Birač, BiB banka, nabavka đubriva, koncesije i podsticaji u poljoprivredi, kriminal u zdravstvu za vrijeme ministra Škrbića ...

Ne želim sada da sve nabrojim zbog prikrivanja dokaza, ali čuće se.  Među njima ima i onih koje se odnose na kriminalnu privatizaciju. Nažalost, spisak pljački uz saglasnost vlasti je mnogo veći od broja 24. Nije bitno što konačno hvatanje u koštac sa ovim zlom od nas traži i EU. Bitno je što to traže građani RS čiji novac je pokraden i koji očekuju da bar dio bude vraćen. To znači da poslije oktobra mora biti otvoren pravi rat protiv kriminala.

 

Više puta ste optužili vlast za kriminal i krupciju. Koje su najveće kriminalne i korupcionaške afere u RS?

 

Vrh vlasti RS upleten je skoro u sve afere. To je razlog zašto je zataškana istraga, uprkos evidentnom kriminalu.

 

Opozicione partije u RS se ujedinjuju u jedan blok, a utisak je da SDS izbjegava bilo kakav sporazum. Imate primjedbe na stranke koje su manje od SDS?


Naprotiv, SDS je nosilac te aktivnosti i blok opozicije pod nazivom Savez za promjene će biti promovisan do kraja ovog mjeseca. To smo najavili na Skupštini stranke u Bijeljini i usvojili deklaraciju o promjenama. Blok poslije toga treba da proglasi zajedničke kanidate za predsjednika RS i srpskog člana predsjedništva. U Savez su dobrodošle sve stranke, organizacije i pojedinci koji su svjesni da
smo na putu propadanja ako ne napravimo značajne reforme i promjene u svim segmentima društva.

 

Postoje li mogućnosti da SNSD i SDS, makar posle izbora naprave veliku koaliciju i formiraju Vladu i koji su to uslovi da bi SDS pristala na to?

 

Za to ne postoje uslovi s obzirom da je naše obećanje rat protiv korupcije. Ne možete to provesti sa onima koji bi sutra trebali da zbog korupcije idu u zatvor.

 

Da li je tačno da je vladika Grigorije nudio saradnju SDS i SNSD? Šta je konkretno predlagao?

 

Prije svega mislim da je nisko prepričavati privatne razgovore. Sa ljudima koji to rade, od sada ću predložiti da se snimaju razgovori, da ne bi prepričavali svoje verzije. To isto radi i Dodik, a vladika očigledno dijeli isti sistem vrijednosti sa njim. Više puta sam iz stranke dobijao informacije da vladika Grigorije traži sastanak sa mnom, pa sam na kraju prihvatio da se sretnemo.

U to vrijeme bila je javna tajna da se vladika Grigorije upustio u kampanju da zauzme mjesto mitropolita dabrobosanskog za kojeg se pričalo da je bolestan. Narod tog kraja je već otvoreno izražavao bojazan i protivljenje tome, prije svega zato što mitropolit Nikolaj uživa veliko poštovanje, ali i zbog i tada neskrivenog političko-promotivnog rada vladike na veličanju Milorada Dodika. Na kraju sam prihvatio da se sretnemo u hotelu "Evropa" u Sarajevu, gdje sam u tom trenutku bio.

Vladiki sam prenio da se SDS kao partija ne miješa u unutrašnja pitanja crkve, očekujući da će on shvatiti da ni on ne bi smio da se mješa u politički život, jer na taj način dijeli srpski pravoslavni narod. Tačno je da je Grigorije izrazio i svoje mišljenje da bi SNSD i SDS trebalo da idu zajedno i pri tom veoma ružno kvalifikovao ostale stranke u RS.

 

Da li je tom prilikom postavljao određne uslove i koje?

 

Nije bilo nikakvih uslova. Ne znam uopšte na osnovu čega je vladika Grigorije zaključio da bih ja imao respekt prema njegovim predlozima, pošto se ne radi o nepristrasnom i objektivnom čovjeku.
Zašto tako nešto nije predlagao Dodiku kada je ovaj prekidao sporazum o jedinstvenom djelovanju iz RS u Sarajevu?

 
Vjerujete li da lider SNSD Milorad Dodik nije upoznat sa vašim susretom?


Ne znam i ne zanima me, ali sam čuo da je vladika Grigorije došao s helikopterom predsjednika RS.


Vaše pristalice očekuju da budete protivkandidat Dodiku za predsjednika RS. Hoćete li biti kandidat opozicije?

 

To će biti tema unutar Saveza za promjene. Ima dosta dobrih kandidata, a ubijeđen sam  da će pobijediti ko god bude dogovoren i iza koga svi stanemo. Glasači će se primarno opredjeljivati da li su za nastavak ovakvog stanja ili su za promjene, odnosno da li su za Milorada Dodika, ili kandidata Saveza za promjene.

 
Kako tumačite prijedlog vladike Grigorija da Dodik treba da nestane iz politike i da mu ne treba treći mandat?


Njegove riječi nisam tako shvatio, upravo suprotno. To je priča za malu djecu, kao Dodik nije svetac, ali nema ko da ga zamijeni. Isti posao za Dodika rade i njegovi drugi poslovni partneri kao što je
Kusturica, Vlajki, Karganović...


SNSD vas najviše kritikuje zbog potpisivanja sporazuma narodnih stranaka u Sarajevu, nazivajući vas probosanskom partijom. Da li se SDS zalaže za unitarnu BiH ?

 

Oni su ubijeđeni da će,ukoliko stalno ponavljaju istu laž,ona biti prihvaćena kao istina. Od njih nisam
čuo ni jednu stvar u tom dokumentu koja je protiv interesa RS i to je javan dokument koji se nalazi na našem sajtu. Naprotiv, govori se o univerzalnim vrijednostima kao što su uvažavanje, pravna država,
razvoju socijalne tržišne ekonomije...

Nazvati SDS probosanskom partijom je kao kad bi nazvali patrijarha reisom.


Imate li rezultate poslednjih istraživanja o rejtingu stranake?

 

Imamo istraživanja koja potvrđuju konstantan rast SDS-a i konstantan pad SNSD-a. 

 

 

 

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

VOŽD

25.04.2014 11:51

Predsjedniče, kad dođete, ako Bog da u oktobru na čelo RS-a, vaskoliki srpski narod će vam dati krila i podršku. Želim Vam puno uspjeha u borbi protiv kriminala, korupcije i ove klike na vlasti i njihovih satelita..Svom snagom naprijed..

ODGOVORITE
Name

Marija

25.04.2014 11:54

I treba da idu u zatvor, zajedno sa Velikim Bajom - Miloradom Dodikom

ODGOVORITE
Name

Rab Boziji

25.04.2014 12:13

Ne bude li ovako,Bosicu cuvaj se motike. Nadam se da ces zauzeti svjetlo mjesto u istoriji srpskog naroda kao i Vucic!

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

25.04.2014 13:43

Istorija je pokazala kako ko dolazi na vlast, bio je cist nekorumpiran i onda se pokvari pocne da krade a narod to primjeti kad ti fini sto su bili nekad u kriminalce se pretvorili..!

ODGOVORITE
Name

SAŠA

25.04.2014 13:43

Svaka čast na jasnim i otvorenim stavovima...vrijeme je da se konačno raskrsti sa kriminalcima iz vrha vlasti.

ODGOVORITE
Name

Miloš983

25.04.2014 14:21

Republika Srpska odavno nije imala boljeg politicara. Malo priča, mnogo kaže. Jasni ciljevi, stavovi, planovi. Samo ovakvi mogu očuvati interese Srpske i srpskog naroda!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.04.2014 15:19

Jedva čekam da ove kriminalce skinemo sa vlasti. Prvo što se mora uraditi je hitno osnivanje ministarstva unutrašinjih poslova da ovi lopovi ne bi pobjegli. Zaplijenom njihove imovine vratili bi 70% dugova. Samo naprijed da nam dezerteri i probisvjeti i mafijaši ne blate naciju.

ODGOVORITE
Name

combe

25.04.2014 15:44

Podrska Bosicu.

ODGOVORITE
Name

zdenko

25.04.2014 15:49

Sve vas treba u zatvor, isti si ti Bosicu ko i Dodik, samo cekas da dodjes na vlast da se naberes i ti. Svi ste vi DEZERTERI proteklog rata. Nek vas bude sve sramota.

ODGOVORITE
Name

Ljubomir Posavina

25.04.2014 15:49

Dobro rečeno, "...nezaposlenost je dostigla nivo elementarne nepogode...". Bravo Bosiću, Srpska je uz tebe.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

25.04.2014 16:17

Pa bre, ljudi šta da radimo ako Mila strpamo na robiju. Nemojte molim vas. Pustite ga barem još jedan mandat da krade, što ste takvi. Eno neće samo on sam da krade, doveo nam je i Ruse da nam opljačkaju Elektro-privredu.

ODGOVORITE
Name

zivijo snsd

25.04.2014 16:20

Meni se cini da nam valja pakovati kofere!

ODGOVORITE
Name

Пеђа #16

25.04.2014 16:25

Доста је више било овакве власти. Па не можемо дјеци да купимо основне намирнице због високе потрошачке корпе. Босићу ако дођеш на власт све их затвори! Доста смо испаштали!

ODGOVORITE
Name

Filip Višnjić

25.04.2014 16:28

Odavno su oni zreli za zatvora počev od glavnog BAJE pa Zeljka Cvijanovic pa svi dodikovci redom.

ODGOVORITE
Name

Herc

25.04.2014 16:29

Zdenko, kakav si to čovjek pa osuđeješ i porediš gos. Bosića sa Dodikom. Čovjek kaže ako ne ispoštuju obećanja da snose posledice. Bosić je političar za poželiti i nadam se ubjedljivoj pobjedi u oktobru i to podrškom od bar 70%. Živi bili i dočekali Bosića za presjednika Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Neko sa strane

25.04.2014 16:52

Da se razumijemo, nisam član SDS, niti bilo koje stranke, ali mi opasno skače po živcima Dodikovo ponašanje prema narodu kao da smo stoka. Ne mogu da ne primjetim da nam treba odmjerenih političara, koji neće nogom ni otvarati ni zatvarati nijedna vrata. Sad, da li tu prepoznajete nekoga kao Bosića (ne mora biti on, ali neka bude neko ko nas neće tretirai kao stoku!) ili Dodika?

ODGOVORITE
Name

zvucnik

25.04.2014 16:56

MLADENE ONI SU IZNJELI KES IZ REPUBLIKE sRPSKE. MORACES DOBRO DA PAZIS GDJE SE KRECU, BJEZACE GLAVOM BEZ OBZIRA.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

25.04.2014 17:10

Ne smije se dozvoliti da se ratni profiteri i oni koji su opljackali i doveli narod na rub propasti kriju iza Putina i Rusije. Nema zatvora za izdajnike nego streljanje!

ODGOVORITE
Name

luka

25.04.2014 17:39

Pa herc vodi Bosica sebi kuci kad ti je tako dobar.

ODGOVORITE
Name

perun

25.04.2014 18:04

Pa hercegovče što malo ne razmisliš? Profiterstvom se mogu baviti oni koji imaju vlast. Sjeti se ko je u ratu imao vlast.

ODGOVORITE
Name

valter

25.04.2014 18:24

Svaka cast gospodinu Bosicu, pokazuje da je zreo politicar, nema dileme! Treba da vidimo da li smo zreo narod ili cemo da nastavimo nas put u provaliju ! Ako ne podrzimo ovoga covijeka sad, ne zasluzujemo bolje sutra gospodo !

ODGOVORITE
Name

Ja

25.04.2014 18:26

Dobro je sto su se udruzili Cavic i Kecmanovic... Dva pametna i umjerena politicara koji mogu povuci naprijed

ODGOVORITE
Name

JOJA

25.04.2014 18:50

Kakve nebuloze

ODGOVORITE
Name

baja

25.04.2014 19:04

Haj ti meni sada objasni sta to znaci pravna država na nivou BiH?

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

25.04.2014 21:35

Samo pohapsi ovu bandu sto opljacka milijarde i ima da budes dozivotni presednik.Puna podrska na ideji ali ako ovo bude predizborna reklama i tvoja ce brzo dogoriti.Puna podrska za borbu protiv sistemskog kriminala u institucijama Srpske

ODGOVORITE
Name

glas raxuma

25.04.2014 21:55

toliko pametno,odmjereno,pravi covjek da nas izvuce iz brloga i blata,doslo je vrjeme za pametne ljude.dosta je kabadahija,pljackasa i sijaca mrznje .

ODGOVORITE
Name

Herc

27.04.2014 21:54

lUKA,DOĆI ĆE SVIMA NAMA BOSIĆ I TREBA DA ZAJEDNO PROSLAVIMO.BOSIĆ IMA SVOJU KUĆU I NAMA ZAJEDNIČKU REPUBLIKU SRPSKU.JA KAO BORAC RS.OD PRVOG DO ZADNJEG DANA TAKO DOŽIVLJAVAM SDS I gos. BOSIĆA. MALO RAZMISLI I VRATI SJEĆANJA NA VELIKA OBEĆANJA PROTEKLIH 8god.

ODGOVORITE