Јосиповић отворио Српски центар

Председник Хрватске отворио у Пули Српски културни центар и том приликом рекао да Хрватска жели да буде земља у којој ће свако моћи да афирмише своју културу.

Свијет 25.04.2014 | 11:30
Јосиповић отворио Српски центар

Истовремено, додао је, Хрватска је спремна и да пружи руку људима добре воље, па тако и пријатељима из Србије.

Иво Јосиповић је рекао да се ради о важном простору за српску мањину у Пули и Истри, који говори о Истри као мултикултурној средини а о Хрватској као домовини која жели "да сви грађани, независно од вере и нације, уживају права и слободе.

Српски културни центар, који је отворен синоћ, смештен је у згради у центру града, а у непосредној је близини Већа српске националне мањине.

"Културни центар је сам по себи место где се размењују идеје и креативност, добре поруке и добре вибрације. Стога сам сигуран да ће и Српски културни центар у Пули бити место где ће добре вибрације и пријатељства, заједнички живот те мир и сарадња наћи своје место", закључио је Иво Јосиповић, јавила је агенција Хина.

Изасланица председника Србије Јасмина Митровић Марић је рекла да овај центар мора постати отворено место за окупљање свих градјана Истарске жупаније, као и за туристе.

"Све се може затворити и отворити, али путеви културе никада не могу бити затворени, ту нема рампи ни препрека, ту нема царине, већ путујемо сви заједно", рекла је Митровић Марић додајући да управо у том разумевању и културном суживоту види идеју овог културног центра "где су сви добродошли".
Бројним гостима и званицама обратили су се и истарски жупан Валтер Флего те пулски градоначелник Борис Милетић који су истакнули да су "различитости највећа вредност овога краја".

У склопу свечаности отварања Српског културног центра у Пули отворена је изложба слика ауторке Љиљане Лазичић Путник из Пуле, Љиљане Симић из Ровиња, Елиде Станојевић из Лебана те Вишње Проле из Београда.

У пригодном програму, у част великом српском књижевнику Милошу Црњанском, којем је посвећен овогодишњи Фестивал српске културе у Истри, изведен је одломак из монодраме "Милош Црњански у Темишвару".

Отварањем Српског културног центра у Пули почео је овогодишњи Фестивал српске културе у Истри који организирају Координација Срба у Истри, Клуб Срба Истарске жупаније и жупанијско Веће српске националне мањине. Као и сваке године досад, бројни културни програми обележиће овогодишњи фестивал у Пули, Ровињу, Фажани и Пероју.

Коментари / 0

Оставите коментар