Josipović otvorio Srpski centar

Predsednik Hrvatske otvorio u Puli Srpski kulturni centar i tom prilikom rekao da Hrvatska želi da bude zemlja u kojoj će svako moći da afirmiše svoju kulturu.

Svijet 25.04.2014 | 11:30
Josipović otvorio Srpski centar

Istovremeno, dodao je, Hrvatska je spremna i da pruži ruku ljudima dobre volje, pa tako i prijateljima iz Srbije.

Ivo Josipović je rekao da se radi o važnom prostoru za srpsku manjinu u Puli i Istri, koji govori o Istri kao multikulturnoj sredini a o Hrvatskoj kao domovini koja želi "da svi građani, nezavisno od vere i nacije, uživaju prava i slobode.

Srpski kulturni centar, koji je otvoren sinoć, smešten je u zgradi u centru grada, a u neposrednoj je blizini Veća srpske nacionalne manjine.

"Kulturni centar je sam po sebi mesto gde se razmenjuju ideje i kreativnost, dobre poruke i dobre vibracije. Stoga sam siguran da će i Srpski kulturni centar u Puli biti mesto gde će dobre vibracije i prijateljstva, zajednički život te mir i saradnja naći svoje mesto", zaključio je Ivo Josipović, javila je agencija Hina.

Izaslanica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić je rekla da ovaj centar mora postati otvoreno mesto za okupljanje svih gradjana Istarske županije, kao i za turiste.

"Sve se može zatvoriti i otvoriti, ali putevi kulture nikada ne mogu biti zatvoreni, tu nema rampi ni prepreka, tu nema carine, već putujemo svi zajedno", rekla je Mitrović Marić dodajući da upravo u tom razumevanju i kulturnom suživotu vidi ideju ovog kulturnog centra "gde su svi dobrodošli".
Brojnim gostima i zvanicama obratili su se i istarski župan Valter Flego te pulski gradonačelnik Boris Miletić koji su istaknuli da su "različitosti najveća vrednost ovoga kraja".

U sklopu svečanosti otvaranja Srpskog kulturnog centra u Puli otvorena je izložba slika autorke Ljiljane Lazičić Putnik iz Pule, Ljiljane Simić iz Rovinja, Elide Stanojević iz Lebana te Višnje Prole iz Beograda.

U prigodnom programu, u čast velikom srpskom književniku Milošu Crnjanskom, kojem je posvećen ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri, izveden je odlomak iz monodrame "Miloš Crnjanski u Temišvaru".

Otvaranjem Srpskog kulturnog centra u Puli počeo je ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri koji organiziraju Koordinacija Srba u Istri, Klub Srba Istarske županije i županijsko Veće srpske nacionalne manjine. Kao i svake godine dosad, brojni kulturni programi obeležiće ovogodišnji festival u Puli, Rovinju, Fažani i Peroju.

Komentari / 0

Ostavite komentar