Москва изненађена односом Подгорице

Амбасадор Русије у Подгорици Андреј Нестеренко изјавио је данас да је Москва изненађена односом Црне Горе према Русији и украјинској кризи, посебно ако се има у виду да је црногорска власт до сада себе представљала као руског пријатеља.

 

Свијет 25.04.2012 | 09:38
Москва изненађена односом Подгорице

Говорећи о томе колико је сврставање званичне Подгорице на страну тренутних власти у Кијеву и придруживање санкцијама ЕУ према Русији утицало на односе Црне Горе и Москве, Нестеренко је рекао да не види ништа позитивно у таквом ставу Црне Горе.

"Наглашавам да се управо Црна Гора придружила поменутим санкцијама. То се десило иако имамо
дугогодишње пријатељске односе. Са своје стране, ми нисмо рекли ниједну ријеч на адресу Црне Горе", каже Нестеренко за портал "ИН4С".

Он је рекао да је изненађен тиме што се званична Подгорица приклонила ЕУ и САД, иако већина грађана Црне Горе гаји пријатељске односе према Русији и има потпуно разумијевање за политику Москве према кризи у Украјини.

"Од оних који називају себе пријатељима такви поступци су увијек изненађујући", истакао је Нестеренко. Одговарајући на питање како би се евентуално чланство Црне Горе у НАТО могло одразити на односе Подгорице и Русије, односно како Москва гледа на намјеру да се тако важна одлука донесе без консултације грађана Црне Горе на референдуму, Нестеренко је подсјетио да Русија има јасан став о том питању, као и да питање приступања Алијанси треба да буде став избора народа.

"Декларисано приступање Црне Горе НАТО, као што је познато, један је од спољнополитичких приоритета земље. О овој теми су у више наврата руски званичници разговарали са својим црногорским партнерима и давали одговарајуће званичне изјаве. При томе се вишекратно истицало да то треба да буде избор народа", навео је руски амбасадор.

Компаније и појединци из Русије спадају у највеће инвеститоре у Црној Гори у посљедњој деценији, а руски туристи су лани чинили трећину свих иностраних туриста на Црногорском приморју.

"Не видим велики прилив у Црној Гори туриста и инвестиција из земаља - будућих савезника", додао је Нестеренко.



Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

25.04.2014 09:48

Онда нису добро упознали Мила ако је тако.

ОДГОВОРИТЕ