ЕУ преиспитује Јужни ток кроз Србију

Секретаријат Енергетске заједнице Европске уније затражио је од Савета ЕУ да испита законитост билатералних уговора о изградњи гасовода Јужни ток, који је Србија закључила са Гаспромом.

Србија 25.04.2012 | 09:38
ЕУ преиспитује Јужни ток кроз Србију

Секретаријат се на ову меру одлучио након што Србија није одговорила на поновљене захтеве из Брисела да преиспита пословање компанија Србијагас и Југоросгас, које су носиоци посла на деоници Јужног тока
кроз Србију, навоси се у јуче издатом саопштењу Секретаријата ЕЗ.


Према мишљењу ЕЗ, уговори које је Србија склопила са Гаспромом крше такозвано "правило невезивања" које важи у ЕУ, а које каже да једна фирма не може бити истовремено и произвођач и дистрибутер природног гаса.

Стога је Секретаријат, након што је Београд игнорисао њихове примедбе, затражио мишљење од Министарског савета ЕУ, додаје се у саопштењу.


Уколико процени да је Србија у прекршају, Савет може да донесе политичку одлуку о даљим корацима у вези са овим проблемом.

Европски комесар за енергетику, Гинтер Етингер, до сада је у неколико наврата упозорио да билатерални уговори које је ГаСпром склопио са неколико земаља, укључујући и Србију, нису у складу са прописима ЕУ и да се морају преиспитати.


Ова тема требало је да буде на дневном реду самита ЕУ-Русија у Москви, али су преговори о енергетици тренутно у застоју због украјинске кризе.


Брисел до данас није одговорио на јучерашњи предлог руског председника Владимира Путина да се преговори о снабдевању ЕУ руским гасом одрже 27. априла у Москви.

Коментари / 0

Оставите коментар