EU preispituje Južni tok kroz Srbiju

Sekretarijat Energetske zajednice Evropske unije zatražio je od Saveta EU da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji gasovoda Južni tok, koji je Srbija zaključila sa Gaspromom.

Srbija 25.04.2012 | 09:38
EU preispituje Južni tok kroz Srbiju

Sekretarijat se na ovu meru odlučio nakon što Srbija nije odgovorila na ponovljene zahteve iz Brisela da preispita poslovanje kompanija Srbijagas i Jugorosgas, koje su nosioci posla na deonici Južnog toka
kroz Srbiju, navosi se u juče izdatom saopštenju Sekretarijata EZ.


Prema mišljenju EZ, ugovori koje je Srbija sklopila sa Gaspromom krše takozvano "pravilo nevezivanja" koje važi u EU, a koje kaže da jedna firma ne može biti istovremeno i proizvođač i distributer prirodnog gasa.

Stoga je Sekretarijat, nakon što je Beograd ignorisao njihove primedbe, zatražio mišljenje od Ministarskog saveta EU, dodaje se u saopštenju.


Ukoliko proceni da je Srbija u prekršaju, Savet može da donese političku odluku o daljim koracima u vezi sa ovim problemom.

Evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger, do sada je u nekoliko navrata upozorio da bilateralni ugovori koje je GaSprom sklopio sa nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, nisu u skladu sa propisima EU i da se moraju preispitati.


Ova tema trebalo je da bude na dnevnom redu samita EU-Rusija u Moskvi, ali su pregovori o energetici trenutno u zastoju zbog ukrajinske krize.


Brisel do danas nije odgovorio na jučerašnji predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se pregovori o snabdevanju EU ruskim gasom održe 27. aprila u Moskvi.

Komentari / 0

Ostavite komentar