Почиње провјера потписа за референдум о ћирилици

Хрватска влада задужила је данас Министарство управе и Државни завод за статистику (ДЗС) да организирају и проведу проверу броја и веродостојности потписа бирача из захтева за расписивање референдума о двојезичности, који је колоквијално назван "референдум о ћирилици".

Свијет 25.04.2012 | 09:38
Почиње провјера потписа за референдум о ћирилици


Реч је о спровођењу закључка Сабора који је владу позвао да провери потписе које је Грађанска иницијатива "Стожер (штаб) за обрану хрватског Вуковара" парламенту доставила у децембру прошле године.

Министарство управе и ДЗС организоваће проверу, одабир узорака и известити владу о резултатима, рекао је
министар управе Арсен Баук, јавила је агенција Хина.Провера и веродостојаност потписа биће спроведена на случајном узорку који ће утврдити ДЗС.

Самозвани штаб за одбрану хрватског Вуковара прикупио је око 650.000 потписа за одржавање референдума на којем би грађани одлучивали о употреби мањинског језика и писма.

Вуковарски ветерани траже да се цензус за стицање тог права повећа са садашњих 30 на 50 одсто становника у одређеној средини.Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је више пута да такав референдум неће бити одржан јер није у складу са стандардима Европске уније на које се Хрватска у преговарском процесу прикључења обавезала да ће поштовати.

 

Коментари / 0

Оставите коментар